Lebukott a Iaşi megyei vámhivatal vezetősége: csúszópénzt kértek és fogadtak el

Bűnvádi eljárást indított a korrupcióellenes ügyészség (DNA) a Iaşi megyei vámhivatal vezetője és több alárendeltje ellen. Dănuţ Bolohan vámhivatali vezetőt a többi gyanúsítottal együtt 24 órára őrizetbe vették.

A DNA tájékoztatása szerint Dănuţ Bolohant folytatólagosan elkövetett vesztegetés elfogadásával, alkalmazottját, Simona Andreicát vesztegetés elfogadásában való bűnrészességgel gyanúsítják. Az ügyben gyanúsított egy másik vámhivatali alkalmazott, Cristian Timofte, valamint egy cégvezető is, akiket folytatólagosan elkövetett megvesztegetéssel gyanúsítanak. 60 napra hatósági felügyelet alá helyezték és erre az időre eltiltották tisztsége betöltésétől Cristian Leonard Tîrnoveanu vámhivatalnokot, akit szintén folytatólagosan elkövetett megvesztegetéssel gyanúsítanak az ügyészek.

A DNA szerint a bizonyítékok arra utalnak, hogy az év elejétől kezdve a gyanúsítottak pénzért cserébe elmulasztották szabályszerűen ellátni feladataikat, hogy ezzel kedvezzenek egy Törökországból ruhaneműt és hamisított parfümöket szállító cégnek.Illusztráció | Fotó: Agerpres

A gyanúsítottak lehetővé tették, hogy a cég alacsonyabb összegű vámot fizessen az árura azáltal, hogy a szállítmányt a valósnál jóval kisebb értékűként jelentette be, és a határnál az áruellenőrzés csak formális volt, vagy egyáltalán nem végezték el. „Az ellenőrzéseket csak a dokumentumok alapján végezték, az áruk tényleges átvizsgálása nélkül” – teszi hozzá a DNA. Az árut néha hamis dokumentumok és külső számlák kísérték, amelyeknek köszönhetően egyrészt el tudták titkolni, hogy a termékek hamisítványok, másrészt a valósnál alacsonyabb árat tüntettek fel a fizetendő vám összegének csökkentése érdekében.

Az így behozott ruhákat és parfümöket Iaşi, Suceava, Botoşani, Ilfov, Szeben, Arad, Ialomiţa megyében és Bukarestben értékesítették. A gyanúsítottak körülbelül 300 amerikai dollárt kértek minden határon bejövő kamion után, amelynek rakománya fölött szemet hunytak – állítják az ügyészek. A nyomozó hatóságok szerint a be nem fizetett vám miatt 58 millió lejes kár érte az államot.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Bolohan Dănuţ a vámhivatal vezetőjeként Andreica Simona segítségével 24 500 amerikai dollárt kért és kapott több cégvezetőtől, többek közt attól is, akit most őrizetbe vettek. Bolohan Dănuţ ugyanakkor pénzt és egyéb javakat kért és kapott két alárendeltjétől, Timofte Cristiantól és Tîrnovanu Cristinel-Leonardtól, hogy abba az idősávban szolgálatban lévő váltásba ossza be őket, amikor a csúszópénzt adó cégek kamionjai érkeztek vámellenőrzésre.

Az ügyben más személyekkel kapcsolatban is vizsgálódnak az ügyészek. Az ügyészek kérik a Iaşi megyei törvényszéktől Bolohan Dănuţ, Andreica Simona, Timofte Cristian és a szóban forgó üzletember 30 napos előzetes letartóztatásba helyezését.

Kapcsolódók

Kimaradt?