Lemondták a tüntetést az egészségbiztosító alkalmazottai, miután szavazott a parlament a béremelésükről

Elmaradt az egészségbiztosítási pénztárak alkalmazottainak kedd délre meghirdetetett fővárosi tüntetése, miután a parlament elfogadta a fizetésemelésüket lehetővé tevő törvénytervezetet – közölték az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) képviselői.

Mint korábban írtuk, a kormány épülete előtt készült tüntetni kedden déltől az egészségbiztosító pénztárak alkalmazottjait tömörítő két nagy szakszervezet. Másfél órás sztrájkőrséget terveztek tartani a kormány épülete előtt. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS), valamint a bukaresti és megyei kirendeltségeinek alkalmazottai azért jelentettek be tüntetést, mert 2018-tól semmiféle béremelésben nem részesültek. November 2-án kezdtek tiltakozásokba, és emiatt részleges volt az ügyfelek kiszolgálása. Múlt csütörtökön bejelentették, hogy november 12-től leállítják a kórházaknak és szolgáltatóknak történő kifizetéseket is.   

Ünnepel a szakszervezet | Fotó forrása: az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) Facebook-oldala

Szakszervezeti képviselőik korábban közölték, a bérezési problémák megoldására beterjesztettek a parlamentbe egy tervezetet, amely eredeti formájában kizárólag az egészségbiztosítási pénztárak alkalmazottait érintette, „bizonyos miniszterek és törvényhozók” módosító javaslataival azonban kiterjesztették a hatályát más egészségügyi alkalmazottakra is. Az előző parlamenti ülésszak utolsó hetén a tervezet felkerült a képviselőházi ülés napirendjére, de végül nem szavaztak róla, arra hivatkozva, hogy az intézkedés túl nagy terhet róna a költségvetésre.

A képviselőház kedden elfogadta az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál dolgozók jövedelmének növeléséről szóló törvényjavaslatot. Az új rendelkezések szerint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) és a megyei biztosítási pénztárak alkalmazottainak fizetését és egyéb jogosultságait „a kormányapparátus tagjainak maximális bérszintjéhez igazítják”. A képviselőház a döntéshozó szerv ennek a jogszabálynak az esetében.

Andrei Baciu, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár elnöke bejelentette, a szakszervezeti vezetőkkel folytatott egyeztetések során ígéretet kapott, hogy az egészségbiztosító pénztárak kedden elkezdik a kórházak, egészségügyi szolgáltatások és gyógyszerköltségek kifizetését. „Gyakorlatilag megszűnik az egészségügyi rendszerben beállt válság, miután liberális párti kollégáimnak sikerült elfogadtatni a CNAS alkalmazottainak követeléseit figyelembe vevő törvénytervezetet” – írta Baciu a Facebookra. Hozzátette, a törvénytervezet elfogadása nem ró pluszterhet az állami költségvetésre, kizárólag a CNAS saját pénzalapjait érinti.

Az országos egészségbiztosító pénzár elnöke szerint ezzel egy fennálló igazságtalanságot orvosoltak, ugyanis „az egészségbiztosításban dolgozó szakemberek jóval kevesebbet kerestek, mint más intézmények hasonló beosztású alkalmazottai”. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?