FRISSÍTVE – Már négyre nőtt a halottak száma a kórházban ápoltak között, ahol leállt az oxigénellátó rendszer

FRISSÍTVE: Meghalt pénteken reggel két nagyon súlyos állapotban lévő beteg a Târgu Cărbuneşti-i kórház intenzív osztályán ápolt páciensek közül. Folyamatban van annak kivizsgálása, hogy az egészségügyi intézmény oxigénellátó rendszerének meghibásodása okozta-e a halálukat – közölte a Gorj Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) szóvivője. FRISSÍTÉS 1: Meghalt egy harmadik beteg is. FRISSÍTÉS 2: Pénteken délután meghalt a negyedik beteg, akit abban a kórházban kezeltek, ahol meghibásodott az oxigénellátó rendszer. 

Koronavírusos betegek lélegeztetésére használt oxigénpalack – A kép illusztráció | Fotó: AgerpresPéntek reggel műszaki hiba miatt leállt a Târgu Cărbuneşti-i kórház oxigénellátó rendszere, ezért a páciensek egy részét mentőautókkal más kórházakba szállítják.

Florin Chisim elmondta, hogy a kórház vezetői szerint az elhunyt betegek „egy percig sem maradtak oxigén nélkül”. A Târgu Jiu-i Megyei Sürgősségi Kórház időközben növelte az ágyak számát az intenzív osztályán, hogy fogadhassák a Târgu Cărbuneşti-i kórház betegeinek egy részét. Az orvosi személyzet létszámát is bővítették.

A sajtószóvivő tájékoztatása szerint vörös jelzésű akcióterv lépett hatályba, a kórház segítséget kért az oxigénellátó rendszerrel rendelkező környező egészségügyi intézményektől. Támogatást várnak a szomszédos megyéktől is – tette hozzá.

A Târgu Cărbuneşti-i kórházban 150 koronavírusos beteget ápolnak, akik közül 80-90 szorul oxigénre. Az oxigénellátó rendszer meghibásodása után az intenzív osztályon ápolt 15 pácisenst más kórházakba szállítottak. Az oxigénellátó rendszer meghibásodásának oka egyelőre ismeretlen.

Az ISU két mentőautót négy, oxigénpalackokkal felszerelt SMURD-autót küldött a helyszínre, de már úton vannak mentőautók más megyékből is, összesen 67 oxigénpalackkal.

Helyszíni vizsgálatot rendelt el Cseke Attila megbízott egészségügyi miniszter

Közleményében az egészségügyi minisztérium megerősítette, hogy a Târgu Cărbuneşti-i kórházban ápolt betegek közül kettő elhunyt. Haláluk körülményeit még vizsgálják. Cseke Attila ügyvivő miniszter tárgyalt Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkárral és a Gorj megyei egészségügyi igazgatóság vezetőjével. Az utóbbi intézmény szakembereinek egy része a helyszínen vizsgálódik – közölte a minisztérium.

A Gorj Megyei Egészségügyi Igazgatóságot (DSP) péntek reggel 7 órakor tájékoztatta a Târgu Cărbuneşti-i kórház arról, hogy gond van az intézmény oxigénellátó rendszerével, de megpróbálják orvosolni a problémát – közölte az ISU szóvivője. Florin Chisim tájékoztatása szerint a DSP szakemberei naponta ellenőrzik a megye kórházainak intenzív osztályait. A Târgu Cărbuneşti-i kórháznál péntek reggel 7-kor jártak. Ekkor értesültek arról, hogy akadozik az egészségügyi intézmény oxigénellátó rendszere, de a személyzet dolgozik a hiba elhárításán. A DSP igazgatója 7 óra 11 perckor értesítette az esetről a Gorj megyei ISU főfelügyelőjét.

Bűnügyi vizsgálatot rendeltek el

A Gorj Megyei Rendőr-főkapitányság gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával indított bűnügyi vizsgálatot. A két áldozat egy 55 és egy 76 éves személy, mindketten rovinari illetőségűek – írta a Hotnews.ro.

Kórházmenedzser: spórolni kellett az oxigénnel

Legutóbb két hónapja ellenőrizték szakemberek a Târgu Cărbuneşti-i kórház oxigénellátó rendszerét, de nem találtak rendellenességeket a működésében – közölte pénteken az egészségügyi intézmény menedzsere.

Constantin Târziu elmondta, az oxigénpalack-szükségletüket biztosító cég korábban figyelmeztette a kórházat, hogy spóroljanak az oxigénnel, mert egyre kevesebb van készleten. A menedzser az oxigénellátó rendszer leállásáról elmondta: az ügyeletes orvosok péntek reggel telefonon tájékoztatták őt a meghibásodásról. „Ilyesmi még nem fordult elő nálunk. Körülbelül két hónapja ellenőriztettük az oxigénellátó rendszerünket, amikor növeltük az oxigénforrások számát, mert számítottunk a maihoz hasonló helyzetre. De a szakemberek semmilyen rendellenességet nem találtak” – jelentette ki.

Hozzátette azt is, hogy a kórházban pénteken ellenőrzést tartó tűzoltók egyike a levegő szokásosnál magasabb oxigénkoncentrációjára figyelt fel. Ezt azzal magyarázták, hogy a betegek nyugtalanságukban néha letépik a maszkot a szájukról, így az oxigén a levegőbe áramlik.

A kórházban elhunyt két betegről a menedzser elmondta: haláluk oka egyelőre tisztázatlan. Az egyik 70, a másik 52 éves volt, utóbbinak pedig „nem volt túl sok társbetegsége”.

Korábban a Hotnwes azt írta, hogy egy 55 és egy 76 éves személy halt meg.

Háromra nőtt a halottak száma

Meghalt pénteken egy beteg azok közül, akiket a Târgu Cărbuneşti-i kórház oxigénellátó rendszerének leállása után a Gorj Megyei Sürgősségi Kórházba szállítottak át. At intézmény szóvivője, Mihaela Ţicleanu tájékoztatása szerint az elhunyt páciens egy 79 éves, válságos állapotban lévő nő volt.

A Târgu Cărbuneşti-i kórház intenzív osztályán 15 koronavírusos beteget ápoltak. Az oxigénellátó rendszer leállása után két beteg meghalt, a 79 éves páciens a megyei kórházba szállítása után hunyt el. További 12 beteget a megyei kórház intenzív osztályán ápolnak.

23 beteget szállították át

A Gorj megyei katasztrófavédelem tájékoztatása szerint huszonhárom Covid-beteget költöztettek el a Târgu Cărbuneşti-i kórházból. Közülük 13-at Târgu Jiura szállítottak, közülük egy elhunyt. Heten Rovinari-ba, egy Craiovára, két páciens pedig Novaci-ra került kórházba.

Meghalt a negyedik beteg

Pénteken délután életét vesztette a negyedi áldozat azok közül, akiket a Târgu Cărbuneşti-i kórházban kezeltek, ahol meghibásodott az oxigénellátó rendszer. 

A hivatalos tájékoztatás szerint a negyedik halálos áldozat egy 62 esztedős nő, akit súlyos állapotban vittek a megyei sürgősségi osztályra, rendkívül alacsony légzésszaturációval. Pénteken délután szívleaállás következett be nála, az orvosok pedig hiába közdöttek az életéért, nem sikerült újraéleszteniük. 

Kapcsolódók

Kimaradt?