Lassúbbak a romániai vonatok, mint huszonöt évvel ezelőtt

Bosszantóan lassú a romániai vasút, a vonatok átlagebessége 45 kilométer/óra, vannak olyan járatok, melyek menetideje nemcsak az 1978-1996-os időszakhoz képest romlott jelentősen, amikor a Román Vasúttársaság (CFR) történetében legsebesebbek voltak a vonatok, hanem még 1939-hez képest is lassultak.

A hazai vonatjáratok jelenlegi sebességét a Hotnews.ro hírportál hasonlította össze az évtizedekkel ezelőtti adatokkal. Az évek alatt jelentősen lelassult járatok közé számos erdélyi is bekerült. Az elemzők megállapítják, hogy a hosszabb útvonalakon a vonat teret veszített a gépkocsikkal és a repülőkkel szemben, hiszen például a Bukarest- Temesvár közötti 533 kilométert tíz óra alatt teszik meg. Fájdalmas az, hogy a rövidebb szakaszokon is drasztikusan csökkent a szerelvények sebessége, így már az ingázók számára sem opció a vasúti közlekedés, hiszen vannak országrészek, ahol 60 kilométert két óra alatt tesz meg a vonat, az autó vagy a kisbusz ennél lényegesebb gyorsabb.

Fotó: Pataky Lehel Zsolt

A Hotnews.ro szerint a menetidő növekedése a számos korlátozásnak tulajdonítható, hiszen a vasúti infrastruktúra elhanyagolt, ezért lassítani kell a vonatokat, hogy azok biztonságosan közlekedhessenek.

A portál a következő erdélyi vasútvonalakat említi, ahol a jelenlegi sebességek sokkal alacsonyabbak, mint az 1978-1996 közötti időszakban:

Brassó – Segesvár

A 128 kilométeres távot a leggyorsabb vonat 3 óra alatt teszi meg, azok pedig, melyek minden állomáson megállnak, négy óra alatt érnek célba. Kiterjedt korszerűsítési munkálatok két éve kezdődtek, ha befejeződnek, egy óra alatt teszik meg a távot a vonatok. Összehasonlításképpen 1970-ben 1 óra 36 perc alatt tették meg a vonatok a Brassó-Segesvár közötti utat, de 1929-ben is rövidebb volt a jelenleginél a menetidő, a gőzmozdony vontatta szerelvény 2 óra 29 perc alatt érkezett meg egyik állomásról a másikra.

Arad – Déva

Öt éve zajlik a vonal korszerűsítése, és a menetidő kezd csökkenni, mivel Aradtól nem messze vannak olyan szakaszok, ahol a leggyorsabb vonatok elérik a 140 kilométer/órás sebességet. A 149 kilométeres szakaszon a leggyorsabb vonat 2 óra 20 percet megy. Huszonöt évvel ezelőtt a gyorsvonatok körülbelül 1 óra 45 perc alatt tették meg ezt a távot. Az építési munkálatok még néhány évig tartanak, az ígéretek szerint, amikor befejeződnek, a vonatok sebessége eléri a 160 kilométer/órát.

Nagybánya- Szatmárnémeti

A két város között 59 kilométer a távolság, naponta hat vonatjárat közlekedik mindkét irányba, az átlag menetidő másfél óra, a leggyorsabb 1 óra 13 perc. Közben a nyolcvanas években a 45-50 perc alatt közlekedtek a vonatok a két város között.

Brassó – Nagyszeben

Ez a táv 149 kilométer, és a leggyorsabb vonat 1978-ban 1 óra 59 perc alatt ért oda, úgy hogy megállt Fogarason. Ma a leggyorsabb vonat 2 óra 10 perc alatt teszi meg ezt a távot, a leggyorsabb szakaszokon 80 kilométer/órás a sebesség, de sok helyen vannak korlátozások.

Dés – Zsibó

A 76 kilométeres távon negyedszázaddal ezelőtt 65 percig tartott a vonatút, most a leggyorsabb vonat is 85 percet megy. A Regio járata, amely több állomáson megáll, csak hét perccel megy többet.

Arad – Nagylak

Néhány évtizeddel ezelőtt a határ menti 52 kilométeres vonalon 68 percig tartott a menetidő. Ma a vonatok a legjobb esetben is 1 óra 23 percet mennek.

Segesvár – Székelyudvarhely

Az erdélyi vonalon a forradalom óta több mint 60 százalékkal nőtt a menetidő. A 47 kilométert már nem 74 perc alatt teszik meg, hanem 98 perc alatt.

Sepsiszentgyörgy- Bereck

A 66 kilométert a leggyorsabb vonat 1980-ban 1 óra 35 perc alatt tette meg, most 2 óra 5 perc a menetidő, 17 megállóval. Ám egy állomáson általában egy percet áll a vonat, így az átlagsebesség 33 kilométer/óra alatt van.

Brassó-Bereck

Az elemzés szerint ez a romániai vasút leglassúbb vonata, a Regio magán vasúttársaság járata a 98 kilométeres távot a két település között 4 óra alatt teszi meg, az átlagsebesség 25 kilométer/óra alatt van. Igaz a szerelvény egy órát vesztegel Sepsiszentgyörgyön, de a menetidő sokkal nagyobb, mint 140 évvel ezelőtt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?