Kreatív Kolozsvár – Fiataloknak szóló rendezvények, ingyenes képzések 2023-ban is

Az elmúlt egy évben több mint 35 fiataloknak szóló rendezvény és ingyenes képzés valósulhatott meg a K Plusz tehetséggondozó-keretprogram támogatásával, amelyet a Kreatív Kolozsvár és a Magyar Ifjúsági Központ Egyesület (MIK) szervezett. A csütörtök reggeli sajtótájékoztatón Farkas András, a Pont csoport alapítója és Farkas Paula, a MIK programkoordinátora mesélt az elmúlt időszakról és a jövőbeli tervekről.

A K Plusz program keretén belül a vállalkozni vágyó fiatalokat gyakorlati tudással igyekeztek felvértezni, amiket céljaik eléréséhez használhattak fel. A K Plusz csapata fontosnak tartja a közvetlen mentorálást, tanácsadást. Az eddigiek azt mutatják, hogy a fiatalokban is megfogalmazódik és igényük van arra, hogy olyan segítséget kapjanak, ami közvetlen és személyes és tapasztalatokon alapul. Az F2F – Fiatalok a fiatalokért nevű program során a jelentkezők terveikről, ötleteikről számolhatnak be. A vállalkozókat 5-6 héten keresztül mentorok látnak el gyakorlati tanácsokkal és segítik őket abban, hogy megvalósíthassák ötleteiket, amiket egy szakmai zsűrinek is bemutatnak.

Balról jobbra: Farkas Paula, Farkas András és Danguly Csongor | Fotók: Kreatív Kolozsvár

Nehezebb elérni a fiatalokat

Farkas András szerint az elmúlt év a koronavírus-járvány utáni „helyreállásról” szólt, ugyanis újra elkezdhettek személyes találkozókat, workshopokat, képzéseket szervezni, ami nem csak egészségügyi szempontból volt kihívás, hanem azért is, mert az embereket vissza kellett szoktatniuk a rendezvények, tevékenységek látogatására, amire a járvány időszaka alatt nem volt lehetőségük. Erről számol be Farkas Paula is, aki szerint a járvány ideje alatt átalakultak az igények is, és a fiatalok sokkal jobban megválogatják, hogy milyen rendezvényeken vesznek részt. A MIK programkoordinátora szerint most már másképp kell megragadni a fiatalok figyelmét, ugyanis a régi módszerekkel nehezen lehet őket elcsalogatni egy-egy rendezvényre.

A K Plusz program során nemcsak a formátumokon, hanem a helyszínen is változtattak, mivel a különböző rendezvények különböző helyszíneket igényelnek, emellett lépést kellett tartani a fiatalok érdeklődési körének változásával is.

Az elmúlt évben 24 rendezvényt szervezett a K Plusz

A Magyar Ifjúsági Központ elsődleges célja elősegíteni és fejleszteni az erdélyi tehetséggondozási és ifjúsági programokat. 2021 őszétől kezdődően az K Plusz 24 rendezvényt valósított meg, „ezeket az alkalmakat próbáltuk úgy megszervezni, hogy egy-egy témába mélyen beleássák magukat a fiatalok” – mondta Farkas Paula. Ezen belül pedig egy 13 részből álló podcast-sorozatot is készítettek, amit a tehetséggondozásra és a munkaerőpiacon való elhelyezkedés témakörére éleztek ki, a kérdések megválaszolásához olyan szakértőket szólaltattak meg, akik releváns tapasztalattal rendelkeznek, és hasznos tanácsokkal látják el az érdeklődőket.

A Kolozsvári Magyar Diákszövetséggel együttműködve két tábort is szerveztek, többnyire elsőéves egyetemisták számára, hogy beleláthassanak a szervezet működésébe, folyamataiba és hogy a későbbiekben akár a vezetőség utánpótlásaivá válhassanak. A diákok mellett szakembereknek is szerveztek programokat, ilyen volt a pedagógusoknak rendezett fórum és hétvége, ahol a pályakezdők és tanulók olyan módszereket, tapasztalatokat sajátíthattak el, amelyeket felhasználhatnak pályafutásuk során. A K Plusz két, a szervezeti vezetőket megcélzó rendezvényt is szervezett az elmúlt évben.

 A jövőben új korcsoport irányába nyit a K Plusz

A K Plusz tehetséggondozó program bővíti célcsoportját a líceumi diákok irányába, hogy így bátorítsák őket a saját vállalkozás létrehozására. „Emellett nagy hangsúlyt akarunk fektetni arra is, hogy érezzék, egy közösséghez tartoznak” – mondta Farkas András, aki szerint, ha meg tudják fogni egy fiatal figyelmét, akkor az egy nagyon hatékony és aktív személlyé tud válni.

A jövő tervei hasonlóak az előző évi tervekhez, a rendezvények idén is egy új téma mentén folynak majd. Továbbra is támogatják a pedagógusok fejlődését, ebben a szezonban is Kreatív Kolozsvár reggeleket és esteket szerveznek majd, valamint az F2F – Fiatalok a fiatalokért nevű program is újra elindul. A félévet jövő héten, kedden kezdik meg egy előadással, ami a 80 hónap GDPR címet kapta, a témakört szakértők járják körbe, akik a felmerülő kérdésekre is válaszolnak majd. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg