Közzétették a Művelt Románia országprojekt ismertetését

Az Államelnöki Hivatal közzétette szerdán a tíz célkitűzésen alapuló Művelt Románia projekt ismertetését. A tervezet célkitűzései között szerepel a mindenki számára elérhető, minőségi, individualizált oktatás, a diverzitás, az autonómia és a kritikai gondolkodásmód.

A projekt nagy hangsúlyt fektet a felelősségre és az integritásra, a tanári példamutatásra, valamint az erőforrások átlátható és hatékony biztosítására.

Céljai között szerepel, hogy 2030-ra 15% alá csökkenjen azok aránya a 15 évesek körében, akik a PISA-teszt módszertana szerint alacsony írási, olvasási, számolási és természettudományos ismeretekkel rendelkeznek.

Egy másik célkitűzés szerint 15% alá szorítanák azoknak a nyolcadik osztályosoknak az arányát, akik gyenge számítógépes ismeretekkel rendelkeznek.

Az új, kompetenciaalapú tanterv végrehajtására 2030-ig 15.000 tanítót és 40.000 általános iskolai tanárt képeznek ki.

Szemben Klaus Iohannis államfő és Florin Cîțu miniszterelnök a szerdai kormányülésen | Fotó: Klaus Iohannis Facebook-oldala

Az iskolaelhagyás megakadályozása érdekében azt tervezik, hogy megszüntetnek minden olyan hozzájárulást, ami anyagi korlátot jelenthet a továbbtanulásban, mint például az osztálypénz, iskolapénz, oktatási segédeszközök beszerzése a szülők pénzéből, vagy a gyermek ingázásának családi erőforrásból történő biztosítása.

A projekt része a szülőknek szóló tájékoztató és támogató programok kidolgozása és végrehajtása annak érdekében, hogy támogassák gyermekeik iskolázását, a tanulók számára ingyenesen nyújtott pszichopedagógiai tanácsadás és pályaorientáció, valamint a szülők és tanárok számára nyújtott tanácsadás, hogy a lehetséges kockázati helyzeteket gyorsan felismerjék, és a legjobb megoldásokat már idejekorán tudják alkalmazni.

További tervezett intézkedések: az állami iskolák délutáni foglalkozásainak kiterjesztése és minőségi javítása, változatos és minőségi iskolai étkeztetés, a pedagógusok képzése oly módon, hogy felismerjék az iskolaelhagyáshoz vezető helyzeteket, virtuális könyvtárakhoz és on-line tesztekhez való hozzáférés biztosítása.

A szakképzés terén több intézkedést terveznek, beleértve a regionális szakképzési kiválósági központok létrehozását, a gazdasági szereplők, helyi hatóságok, oktatási intézmények közötti partnerségek finanszírozásával.

A kormány szerdán fogadta el a Művelt Románia országos oktatási reformtervre vonatkozó memorandumot.

Kapcsolódók

Kimaradt?