Kovászna megye: kapható tűzifa az állami erdészetnél, csak nem hasogatva és házhoz szállítva

Kovászna megyében az állami erdészet 28 ezer hektár erdőt kezel, amiből idén 150 ezer köbméter fát termeltek ki, és ebből 58 ezer köbmétert tűzifaként értékesítenek – számolt be Vura Ferenc, a Kovászna Megyei Erdészeti Igazgatóság műszaki osztályának vezetője.

A kép illusztráció | A szerző felvételeSzerinte, bár ki tudják szolgálni a hozzájuk fordulókat tűzifával, munkaerő hiányában az erdő széléről, 4-6 méteres gömbfaként árusítják, ezzel is magyarázható, hogy a háromszékiek inkább magánerdészetektől vásárolnak „piacosabb”, azaz méterre vágott, és felhasogatott tűzifát.

Vura Ferenc szerint az állami erdészet államilag maximalizált áron, ám gömbfaként, köbméterenként 220 lejben kínálja a tűzifát az erdő széléről. A vásárlónak önköltségen kell megoldania a hazaszállítást és a hasogatást is, illetve, amennyiben igényli, a Romsilva ezt biztosítja számára, de a gömbfa felhasogatása folyóméterenként 50 lejbe, a teherautóra való felrakása folyóméterenként 10 lejbe, míg a szállítása kilométerenként 12 lejbe kerül a vásárlónak. Vura Ferenc szerint kéréseket az állami erdészet bármely területi hivatalánál be lehet nyújtani.

A tűzifával fűtők az önkormányzatokhoz is fordulhatnak tűzelőanyagért. Sepsiszentgyörgyön például lényegesen leegyszerűsítették az önkormányzati erdőkből származó tűzifavásárlást, mindössze a város erdeit gondozó erdésznek kell jelezni az igényt, és mennyiségi korlátozást se szabtak. Czimbalmos-Kozma Csaba városmenedzser szerint korábban bonyolult volt az eljárás, mivel fel kellett iratkozni egy listára, és számos jogosultságot bizonyító iratot is be kellett mutatni. Bár idén arra számítottak, hogy az energiaválság és az egyszerűsített igénylés révén megugrik a tűzifaigény, ám a sepsiszentgyörgyiek nem tolonganak.

Czimbalmos-Kozma Csaba kifejtette: a sepsiszentgyörgyi önkormányzati erdőkből üzemterv szerint kitermelt fával fűtik a városi kertészet üvegházait, a szépmezői óvodát, és biztosítanak tüzelőt a sepsiszentgyörgyi, kilyéni és szotyori lakóknak is. A város erdőit kezelő erdésznél lehet jelentkezni, és pár nap alatt lehet menni a tűzifáért. Nincs mennyiségi korlátozás, viszont jogi személyeknek nem adnak el tűzifát – mondta Czimbalmos-Kozma.

Miközben Sepsiszentgyörgyön nem tolonganak, a megye leghidegebb térségében fekvő Szitabodzán idén megugrott a tűzifaigénylők száma. Nicolae Stoica polgármester szerint, miközben az elmúlt években győzködni kellett a lakókat, hogy vásároljanak tűzifát az önkormányzattól, idén több mint ezer háztartásnak kell tüzelőt biztosítaniuk az állam által szabályozott áron.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Nem minden önkormányzat van abban a szerencsés helyzetben, hogy tűzifát tud biztosítani a helybelieknek. Sepsikőröspatak önkormányzatának ugyanis mindössze 50 hektár erdeje van – közölte Kisgyörgy Sándor polgármester –, de cserében sok lakónak van saját vagy közbirtokossági erdeje. Hozzátette: az a tapasztalat, hogy a szabadpiacról eltűnt a tűzifa, mert a kitermelők inkább kivárnak, hogy miként módosul az állam által bevezetett ársapka rendszere, így azok vannak szerencsés helyzetben, akik időben, még tavasszal megvásárolták a téli tüzelőt.

Kapcsolódók

Kimaradt?