Kormányzati szintű nacionalizmus: a külügy szerint Székelyföld nem létező közigazgatási egység

Székely zászló Csíkszeredában | Fotó: Gábos Albin

A román külügyminisztérium keddi közleményében „határozottan helyteleníti” a magyar Országgyűlés külügyi bizottsága elnökének, Németh Zsoltnak a kijelentését „az úgynevezett Székelyföld” zászlója kitűzésének állítólagos korlátozására vonatkozóan.

A fideszes politikus azt írta egy hétfői Facebook-bejegyzésben, hogy „a székely zászló addig lobog a magyar közintézmények homlokzatán, amíg a román állam engedélyezi korlátozástól mentes szabad használatát Románia egész területén”. A bukaresti diplomácia szerint Bogdan Aurescu tárcavezető bekérette kedden Magyarország bukaresti nagykövetét, hogy ismertessék vele a román fél álláspontját.

Közleményében a minisztérium leszögezte: „a román jogrend biztosítja a Románia területén élő valamennyi nemzeti kisebbség számára nemzeti jelképeinek használatát” a különféle kulturális és vallási eseményeken. „Ami az úgynevezett Székelyföldet illeti, Romániában nincs ilyen nevű közigazgatási területi egység, ennélfogva jogosultsága sincs hivatalos jelkép használatára” – fogalmaztak.

A minisztérium képviselői hozzátették, hogy Románia közigazgatási egységeinek jogukban áll kijelölni saját helyi szimbólumokat, ezeknek azonban az adott területen élő teljes lakosságra reprezentatívnak kell lenniük.

A külügyminisztérium ugyanakkor visszafogottságra int a nyilvános nyilatkozatokban, emlékeztetve, a román fél azt várja el a magyar hivatalos személyektől, hogy a két ország közötti stratégiai partnerség, az 1996-ban aláírt alapszerződés szellemében, a két ország közötti együttműködés megerősítését szem előtt tartva járjanak el, valamennyi román és magyar állampolgár érdekében, nemzetiségtől függetlenül.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?