banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Kormánymegbízott kért kivizsgálást egy Antonescut méltató megemlékezés miatt

A belügyminisztériumtól és a legfőbb ügyésztől kért kivizsgálást Alexandru Muraru, a kormány antiszemitizmus és idegengyűlölet elleni küzdelemért felelős különmegbízottja pénteken egy vaslui-i templomi megemlékezés miatt, amelyen a háborús bűnökért halálra ítélt volt román diktátort, Ion Antonescu marsallt méltatták.

Kivégzésének 75. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen papok, tartalékos tisztek és történészek dicsőítették a - Pruton túli moldovai területeket a Szovjetuniótól ideiglenesen visszafoglaló - Hitlerrel szövetséges egykori "Kondukátort", aki a múlt század negyvenes éveiben elrendelte a zsidó lakosság megsemmisítését - mutatott rá közleményében a kormánymegbízott. Muraru hozzátette: a helyi televízió által is bemutatott, széles nyilvánosság előtt lezajlott esemény súlyosan sérti a hatályos törvényeket, és valószínűleg bűncselekménynek minősül.

"Ismert tény, hogy Antonescu marsall alapította a Szent Parascheva templomot Vaslui városában, de egyszer és mindenkorra véget kell vetni azon háborús bűnösök és legionáriusok emléke előtti tisztelgéseknek, akik vérfürdőkkel, pogromokkal írták be magukat a történelembe, ehelyett inkább áldozataikról kell megemlékezni" - szögezte le a kormánymegbízott.

Úgy értékelte: nem lehet felületesen kezelni a háborús bűnösök rehabilitálására tett kísérleteket, hiszen az ilyen minősíthetetlen cselekedetek összeegyeztethetetlenek Románia utóbbi húsz évben tett erőfeszítéseivel a holokauszttagadás megfékezése, a holokauszt áldozatainak védelme terén.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A kormány májusban országos stratégiát fogadott el az antiszemitizmus, az idegengyűlölet, a radikalizálódás és a gyűlöletbeszéd megelőzése és leküzdése érdekében. A román állam csak a kétezres évek elején, az ország NATO-csatlakozása előtt, amerikai nyomásra ismerte el, hogy a Ion Antonescu vezette kormány felelős volt több mint negyedmillió zsidó megöléséért az 1941-44-es időszakban. A bukaresti vezetők korábban tagadták a romániai holokausztot, és kizárólag Magyarország felelősségét hangoztatták az észak-erdélyi területekről deportált zsidók vonatkozásában.

(Címlapfotón Ion Antonescu marsall és Adolf Hitler | Forrás: Wikipédia)

Kapcsolódók

Kimaradt?