Felbecsülhetetlen értékű leltárra bukkant egy brassói magyar szakács

Óriási meglepetésben volt része Szőcs Attilának, egy brassói magyar szakácsnak, amikor a bútorrestaurátortól épp megvásárolt antik vitrines szekrényt akarta elszállítani. 

Egy koppanást hallott a megdöntött bútor belsejében Szőcs Attila és a Davidként ismert iráni származású, de 30 éve Brassóban élő bútorrestaurátor, amikor autóra akarták tenni a szekrényt. A két férfi a rejtélyes hang forrását keresve bukkant rá arra a titkos rekeszre, amelyet a vitrines szekrény fenekében alakítottak ki, és ahonnan egy 200 oldalas dosszié és egy 80 éves útlevél került elő.

Az irattömböt fellapozva azonnal rájöttek, hogy felbecsülhetetlen értékű dokumentumra bukkantak: Ion Antonescu marsall 1941-ben állíttatta össze „moszkvai kincsnek” a leltárát, ugyanis a német előrenyomulás sikerében bízva azt remélte, hogy Románia visszakaphatja azt a 27 vagonnyi kincset, amit 1916-17-ben menekítettek Oroszországba éppen a német hadsereg elől.

A „Tezaur Moscova. BIBLIORHAPT. 17416” feliratú irattömb mellett találtak egy Nicoale Roșca névre kiállított, a királyi Románia címerét magán viselő útlevelet is. 

A történelmi értékű dokumentum létezéséről mindeddig nem tudtak, a Román Nemzeti Bank (BNR) széfjében csak az 1916-17-es átvételi jegyzőkönyvek találhatóak meg. Gheorghe Buzatu történésznek tudomása van arról, hogy a BNR vezetősége 1941 november 13-án keltezett levélben adott jelentést Ion Antonescunak a Moszkvába szállított román kincsről. A történész szerint ez a levél szolgálhatott alapul a most megtalált leltárhoz. Egy neve elhallgatását kérő BNR-s munkatárs ugyanakkor elmondta, hogy a jegybank széfjében levő leltár és az Antonescu-féle követelési lista között van egy-két eltérés, a marsall megzanzásította a leltárt.

A dossziéra még 2018 tavaszán bukkant rá Szőcs Attila és David, az iráni restaurátor. A brassói magyar férfi tudatában annak, hogy milyen fontos iratok kerültek a kezére egy ügyvéd ismerősén kereszül átadta az egész paksamétát egy bizonyos Adrian Romică Vladnak, aki tábornokként mutatkozott be. Pár héttel később rájött, hogy egy csalóval van dolga, ezért feljelentette a „tábornokot” a  Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészségnél (DIICOT), amely visszaszerezte az Antonescu-jegyzéket és eljárást indított a csaló ellen.

Az irattömb jelenleg a hatóságok megőrzésében van. A BNR és a művelődésügyi minisztérium csütörtökön ült asztalhoz Szőcs Attilával és ügyvédjével, hogy vásárlási ajánlatot tegyen a történelmi értékű leltárért. 

Kapcsolódók

Kimaradt?