banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Kórház Akadémia: saját „iskolát” indított a sepsiszentgyörgyi egészségügyi intézmény

Országos szinten egyedülálló, saját képzésprogramot indított a sepsiszentgyörgyi kórház, amelynek célja, hogy növeljék az egészségügyi szolgáltatásaik minőségét, illetve az egészségügyi személyzet és betegek közti kommunikáció hatékonyságát.

A sepsiszentgyörgyi kórház | A szerző felvételeiAz „iCare – Kórház Akadémia” program a sepsiszentgyörgyi kórház saját kezdeményezése, és első lépésben egy 60 kérdésesből álló anonim teszttel mérték fel a kórházban dolgozó 477 egészségügyi asszisztens tudását, így beazonosították azokat a gyenge pontokat, amelyeken képzéssel próbálnak javítani – számolt be András Nagy Róbert. Az intézmény vezetője szerint a tesztek eredményei alapján januártól indítják el a 11 modulból álló képzést, első körben egészségügyi asszisztensek számára. Később az orvosok és ápolók körében is elvégzik a felmérést és számukra is megszervezik a képzési sorozatot.

A sepsiszentgyörgyi kórház ápolási igazgatója, Molnár Enikő szerint a „belső iskola” ötlete a koronavírus-világjárvány idején született meg, hogy javíthassanak a betegellátás minőségén. A 60 kérdésből álló rácsteszttel egy „pillanatképet” készítettek a 477 asszisztens képzettségének jelenlegi szintjéről, és feltárták a rendszer gyenge pontjait és megfogalmazták, hogy hová szeretnének a képzés sorozattal eljutni.

Molnár Enikő szerint a januártól induló tanfolyamok első része az egészségügyi alapismeretekre összpontosít majd, később a specialitásokat mélyítik el. Példaként említette, hogy az újszülött-osztályon dolgozó nővérek számára kell felfrissíteni a felnőtt betegek ellátásáról szóló ismereteket, míg a műtőben dolgozó asszisztenseknek tanítják meg például a vércukormérést vagy egyes betegek speciális étrendjét. Gyakorlatilag az a cél, hogy a sepsiszentgyörgyi kórház minden ápolójának tudását ugyanarra a szintre hozzák fel.

Megtanítják az egészségügyi személyzet és betegek közti hatékony kommunikációt

Az egészségügyi ellátásban a jó kommunikáció növeli a betegben a támogatottság érzését, és jelentősen hozzájárul az ellátás hatékonyságához. Ennek ellenére Romániában egyetlen szakképzésen sem tanítják az egészségügyi dolgozóknak, miként kommunikáljanak a betegekkel – hívta fel a figyelmet András Nagy Róbert.András Nagy Róbert és Molnár Enikő igazgatók | A szerző felvétele

A sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója rámutatott: más országokban a pályakezdő orvosok vagy asszisztensek több hónapos kommunikációs képzésen vesznek részt, amelyen megtanulják, miként kérdezzék ki a beteget, hogy a diagnózis felállításához releváns információkhoz jussanak, de például azt is, miként közöljék, ha a betegség gyógyíthatatlan.

Kapcsolódók

Kimaradt?