Kolozsvár: több újszülött meghalt a kórházban, feljelentették az intézményt

Több szülő azt állítja, hogy újszülött gyermekeik fertőzés miatt vesztették életüket a Kolozs Megyei Sürgősségi Kórházban. A szülők feljelentést tettek, de a kórház minden vádat tagad. Az intézmény szóvivője úgy fogalmazott: a szülőknek jobban kellett volna vigyázniuk – írja az ObservatorNews portál.

Összesen három haláleset miatt jelentették fel a megyei kórházat, két esetben pedig a zárójelentés is megerősítette, hogy bakteriális fertőzés miatt hunytak el a csecsemők. Az egészségügyi minisztérium belső vizsgálat indítására utasította a kórházat, miután az egyik szülő panaszt tett a minisztériumnál.

Fotó: Kolozs Megyei Sürgősségi Kórház Facebook-oldala

Az egyik elhunyt újszülött édesapja úgy nyilatkozott: bár Alexandra koraszülöttként jött világra, a gyermek állapota már stabil volt hat nappal a születése után. Később azonban arról tájékoztatták a szülőket, hogy bakteriális fertőzés miatt az intenzív osztályra helyezték át a kislányt. Az apa azt állítja, „az orvosok találomra adtak neki 2–3 antibiotikumot”, ugyanis az egészségügyi intézmény kifogyott a vérvételhez használt kémcsőből. Alexandra Besztercén született, de a szülők kérték, hogy szállítsák át Kolozsvárra a kislányt, hogy a gyermek a legjobb orvosi ellátásban részesüljön.

Egy héttel később Emanuel is életét vesztette, akit Alexandrával egy kórteremben különítettek el. A szülők szerint a fiút antibiotikummal kezelték, viszont a zárójelentés nem erősítette meg a bakteriális fertőzést. „Az orvosok azt mondogatták, hogy a fiam vérszegény, ezért más gyógyszereket kell kapnia” – mondta az édesanya.

Elias szintén a megyei kórházban hunyt el egy héttel a születése után. Az orvosok azt állították, hogy a gyermek kólibaktérium-fertőzést kapott el az édesanyjától. A szülők azonban biztosak benne, hogy a fertőzést a kórházban kaphatta el a gyermek, ezt pedig a beutaláskor elvégzett vizeletvizsgálat eredményeivel igazolni is tudják. A család jelenleg a boncolás eredményét várja.

Eddig csak a kórház szóvivője szólalt meg, aki elismerte, hogy a kórházi fertőzések problémája létezik, de szerinte a szülőknek jobban kellett volna vigyázniuk. Egyelőre nem szólalt meg az újszülött osztály vezetője, és a megyei közegészségügyi intézet sem reagált a történtekre.

Az év eleje óta összesen nyolc gyermek halt meg a Kolozs Megyei Sürgősségi Kórházban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?