Kolozsvár egyik legmeredekebb és legforgalmasabb útján alakítanak ki sávokat a kerékpárosoknak

Bicikliút építését tervezi a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal a Tordai (Calea Turzii) és a Csillagvizsgáló (Observatorului) úton. A tervek szerint 3,6 kilométer hosszúságú lesz a belvárost a Hajnal negyeddel összekötő kerékpárút, amelyet az úttest mellett alakítanak majd ki.

A bicikliút kialakításáról szóló határozatot a múlt heti tanácsülésén fogadta el a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal. Kérdésünkre Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere elmondta, a városháza azért tartja fontosnak a bicikliút megépítését, mert a zöld és otthonos kincses városhoz az is hozzátartozik, hogy alternatív közlekedési eszközöket biztosítsanak a lakosok számára a város minden részén. Ezért elengedhetetlenek a kerékpárutak a városban.

Fotó forrása: Pixabay

„Ahhoz, hogy Kolozsvár azzá az élhető várossá váljon, amelyet az RMDSZ az önkormányzati választási programjában elképzelt, szükség van az összefüggő bicikliút-hálózatra, amely a lakónegyedeket összeköti a belvárossal. Elfogadtuk egy újabbnak a megvalósítását, és bízom benne, hogy ezt nem csak a kolozsváriak, de az ide látogató turisták, sportolók is igénybe fogják venni” – jelentette ki. Reményei szerint a biciklisávok kialakításával is ösztönzik az embereket arra, hogy alternatív, környezetbarát eszközökkel közlekedjenek, az autót pedig csak akkor használják, ha hosszabb útra mennek és elhagyják a várost.

A Hajnal negyedbe vezető biciklisávokat az út mindkét oldalán 1,5 méter szélesre tervezik. Az alpolgármester szerint ez nem azt jelenti, hogy szűkebb lesz az autósforgalomra fenntartott hely, hanem azt, hogy az úttest mellé lesznek kialakítva ezek. Az új bicikliút 3,6 kilométer hosszúságú lesz és egészen a Csillagvizsgáló út végéig, a Lomb (Frunzișului) utcát elválasztó körforgalomig vezet majd.

Az új biciklis sávot Kolozsvár egyik legmeredekebb emelkedőjén tervezik kialakítani. Arra a kérdésre, hogy az úttest mellett haladó kerékpárút mennyire lesz biztonságos, az alpolgármester azt válaszolta, hogy a megbízott cég álláspontja szerint a bicikliút a „különböző biztonsági és törvényes előírásoknak megfelelően lesz kialakítva”.

A városvezetés elfogadta a határozatot, ezután következik a közbeszerzési, majd a kivitelezési szakasz, a munkálatok pedig a tervek szerint 18 hónapot tartanak. A befektetés 7,3 millió lejbe kerül, amihez a szükséges pénzalapot az Országos Helyreállítási Terv keretéből (PNRR) és helyi forrásból biztosítják.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?