Kolozsvár: csúcstechnológiás berendezésekkel és sürgősségi osztállyal bővül a járványkórház

Tizenkét millió euró értékű beruházásokat eszközölt a Kolozs Megyei Tanács uniós alapokból a járványkórház orvosi szolgálatatásainak és infrastruktúrájának javítására. Ugyanakkor 2 millió lejt hagyott jóvá a megyei képviselő-testület az ügyeleti osztály sürgősségi osztállyá alakítására – írja közleményében a Kolozs megyei RMDSZ.

„Az RMDSZ célja az uniós befektetések révén a legjobb orvosi szolgáltatások biztosítása a Kolozs megyei lakosság számára, valamint egy olyan minőségi sürgősségi ellátás kiépítése, ahol a modern sürgősségi felvétel, az aneszteziológiai és a radiodiagnosztikai osztály jól működő egységet alkot. Azzal, hogy a szakemberek és a diagnosztikai berendezések egy helyen lesznek, kiküszöböljük az akut esetek átszállítására feleslegesen elpazarolt időt, így átfogóbb és biztonságosabb ellátást tudunk nyújtani” – mondta el Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács RMDSZ-es alelnöke.

Fotó: Kolozs Megyei RMDSZ

A járványkórház betegeinek biztonságát növelési az az uniós beruházás, amely a gépi lélegeztető-, szűrő- és légkezelő rendszer kiépítésére irányult, és amely összértéke 16 millió lejre rúgott. Így a járványkórház az első olyan egészségügyi intézmény az országban, ahol a kórtermek mindegyike szellőztető rendszerrel rendelkezik, a szalonokban óránként hatszor, az intenzív terápiás részlegen pedig óránként tizenkétszer keringetik a levegőt. A legtöbb egészségügyi intézményben a szellőztető rendszer csak a műtőben vagy az intenzív terápiás osztályokon működik.

Továbbá a nozokomiális fertőzések kockázatának csökkentésére, uniós forrásokból 32 berendezést vásárol a kórház, nevezetesen egy mikrobiológiai minták feldolgozására szolgáló automata platformot, egy tömegspektrométeren alapuló automata mikroorganizmus-azonosító rendszert, 10 légtisztító és fertőtlenítő rendszert, 10 száraz gőztisztítót és további berendezéseket ágynemű gyűjtéshez és elosztáshoz.

Egy újabb uniós projekt az egészségügyi intézmény energiahatékonyságára vonatkozik, amelynek értéke 37 millió lej, és amelyet a 2021-2027-es Észak-nyugati Regionális Programon keresztül vissza nem térítendő európai alapokból nyújtottak be finanszírozásra.

Ugyanakkor a baktérium-, vírus-, parazita- és gombás fertőzések diagnosztizálására szakosodott laboratórium a legfejlettebb. Ez azon kevés laboratóriumok egyike az országban, amelyek olyan korszerű készülékkel vannak felszerelve, amellyel a szakemberek kevesebb, mint 24 óra alatt képesek diagnosztizálni egy baktériumot. Végül, de nem utolsósorban a vizsgálatok szempontjából rendkívül fontos a biológiai mintaválogató robot, amelyen keresztül naponta kb. 1000 mintát tudnak feldolgozni.

A járványkórház csak a tavalyi évben 181 ezer vizsgálatot végzett, 50 ezer napi beutalást hajtott végre, valamint 150 ezer kezelést írtak elő az ország legnagyobb és legösszetettebb osztályán, a járóbeteg-részlegen.  

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?