Kilenc megyében viharosra fordul az idő, az ország nagy részében kitart a kánikula

Légköri instabilitásra vonatkozó narancssárga jelzésű figyelmeztetést adott ki szombaton az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) kilenc megyére. A figyelmeztetés szombat estéről vasárnap reggelig érvényes Arad, Temes, Hunyad, Krassó-Szörény, Mehedinţi, Dolj, Gorj megyében, illetve Fehér és Vâlcea megye hegyvidékein.

Az említett térségekben szombat késő délután felerősödik a szél, a széllökések elérhetik a 70-80 kilométeres óránkénti sebességet. Záporok, zivatarok alakulhatnak ki, jégeső sem kizárt. A néhány óra alatt lehulló csapadékmennyiség elérheti a 30-50, helyenként a 70-80 litert négyzetméterenként.

Illusztráció: olvasónk fotója

Ugyanakkor egy sárga jelzésű, légköri instabilitásra vonatkozó figyelmeztetés is kiadott az ANM, ez Szatmár, Bihar, Szilágy, Kolozs, Szeben, Argeş, Olt, Vâlcea, Dâmboviţa és részben Fehér megyére érvényes vasárnap délelőtt 10 óráig. Négyzetméterenként 20-25, helyenként 30-40 liter esőre kell számítani, felerősödik a szél, és jégeső is előfordulhat.

Mindemellett a Bánságban, a Körösvidéken, Erdélyben, Máramarosban, Olténiában, Munténiában és Moldva délkelti részén kitart a kánikula, kellemetlenné válik a hőérzet, a hőmérséklet-páratartalom index meghaladja a 80-as szintet. A nappali maximumok 33-37 fok között alakulnak szombaton.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?