Tűz és víz között az ország: kánikula és viharok várhatók

Szerdán is kitart a kánikula az ország nagy részében, közben a meteorológusok több narancssárga és sárga kódú figyelmeztetést is kiadtak az átmeneti viharos időjárásra.

Az ország nyolc megyéjében és Bukarestben harmadfokú (vörös jelzésű) hőségriasztás lesz érvényben szerdán.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) szerdai előrejelzése szerint Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Galac megyében, Konstanca megye nyugati részében és Bukarestben nap közben a hőmérséklet csúcsértéke eléri a 40-42 Celsius-fokot, és a kánikulát fokozottan kellemetlen hőérzet kíséri.

Fotó: Agerpres

Ugyanakkor Olténia déli, Munténia északi, Dobrudzsa északnyugati és Moldva középső és délnyugati részében nap közben 37-39 fok lesz, a hőmérséklet-páratartalom mutató pedig meghaladja a kritikus 80-as szintet. Ezekben a térségekben másodfokú (narancssárga jelzésű) hőségriasztás érvényes.

A meteorológusok továbbá elsőfokú (sárga) kánikulariadót rendeltek el szerdára Erdély déli és keleti felében, Olténia és Moldva északi részében és a tengerparton. A hőmérséklet-páratartalom mutató ezekben a régiókban is meghaladja a kritikus 80-as szintet, a kellemetlen hőérzet fokozódik, a nappali hőmérsékleti értékek 33 és 37 fok között alakulnak.

Olvasónk fotója

Közben szerdán 10.00 órától csütörtök hajnali 2.00 óráig az ország nagy részén sárga viharkód van érvényben. Időszakosan légköri instabilitás várható, ami erősödő, 55-70 kilométer/órás széllökésekben, zivatarokban, gyakori villámlásban, jégesőben és felhőszakadásban nyilvánul meg. Ugyanebben az időszakban narancssárga kódú figyelmeztetés van érvényben fokozott légköri instabilitás, erős szél, zivatarok és jégeső miatt Olténiában, Munténiában, Nyugat-Dobrudzsában, valamint Erdély és Moldva nagy részében.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?