Hekkertámadás miatt már egy éve nem működik a Fekete-tenger vízhőmérsékletét mérő rendszer Mamaián

Nem működik a vízhőmérsékletet mérő rendszer Mamaián, miután hekkertámadás érte még tavaly. Az illetékesek egyelőre nem tudják, mikor szolgálhat újra a több tízezer eurós berendezés.

Az iSWIM nevezetű szerkezet figyelte a Fekete-tenger vízhőmérsékletének alakulását Mamaián, de a rendszer tavaly óta nem működik, miután hekkertámadás érte – közölte Florin Timofte, a Grigore Antipa Országos Tengeri Kutatási-Fejlesztési Intézet (INCDM) konstancai műszaki igazgatója. Az alkalmazást egy európai uniós projekt keretében vásárolták és ötvenezer euróba került – írja az Info Sud-Est portál.

Fotó forrása: Pixabay

Az intézet műszaki igazgatója hozzátette, nem tudják, mikor működhet ismét a rendszer, amit - miután feltörtek - titkosítottak és még „váltságdíjat" is követeltek. „Az üggyel a hatóságokhoz fordultunk, de nem jártunk sikerrel” – jelentette ki Florin Timofte.

Az INCDM műszaki igazgatója szerint nem lehet tudni, hogy a kibertámadásnak köze van-e a 2022-ben történtekhez, amikor támadás érte a kormány, a védelmi minisztérium, a határrendészet, az állami vasúttársaság, valamint több pénzintézet honlapját is. Ezt az orosz Killnet kiberbűnözői csoport vállalta magára.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?