Kezdődik a beiratkozás a nyolcadikosok képességfelmérő vizsgájára

Az eredeti terv szerint a vizsgákat június 19. és 22. szervezik meg, de lehetséges, hogy a tanárok sztrájkja miatt módosul a menetrend, ahogyan az a 6. osztályosok képességfelmérői esetében is történt.

Ligia Deca oktatási miniszter felhívást intézett a tanárokhoz: „segítsenek abban, hogy jó körülmények között fejezzük be ezt a tanévet” – mondta. Kijelentette, ha a tanárok nem térnek vissza az osztálytermekbe még ezen a héten, akkor a 2023-as érettségit és a nyolcadikosok képességfelmérőit is halasztják.

Illusztráció: Adobe Stock

Az országos képességvizsgára június 6. és 9. között lehet jelentkezni.

Az eredeti menetrend szerint június 19-én román nyelv és irodalomból, június 21-én matematikából, június 22-én pedig anyanyelv és irodalomból írásbeliznek a diákok. A fellebbezések előtti eredményeket június 28-án teszik közzé, a végleges eredmények pedig július 4-én várhatók.

Egyébként mintegy 183 ezer tanuló készül a képességfelmérő vizsgára és hozzávetőlegesen 142 ezren az érettségire.

Mint írtuk, csütörtökön elfogadta a kormány azt a sürgősségi rendeletet, amely értelmében a pedagógusok és a kisegítő tanszemélyzet bére bruttó 1000 lejjel, a kisegítő személyzeté bruttó 400 lejjel nő júniustól, ugyanakkor a kezdő tanárok fizetése 4000 lejre emelkedik a következő három évben. Miután a kormány elfogadta a béremelésről szóló rendeletet, a szakszervezetek bejelentették: kedden is folytatják a sztrájkot.  

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?