Két viperamarás történt a héten – ajánlásokat fogalmaznak meg a hatóságok

A hegyvidéki túrázás egyik szezonális problémája a viperákkal való találkozás veszélye, figyelmeztetnek a hegyimentők. A hatóságok egy sor ajánlást fogalmaznak meg, miután a héten két embert vipera mart meg a Páring és a Retyezát hegységben.

Amint arról beszámoltunk, legutóbb szerdán egy 24 éves férfit, a Retyezát-hegységben mart meg egy kígyó.

Fotó: Romsilva/Facebook

A viperaharapás jelei és tünetei: helyi – marásnyomok, ödéma (duzzanat), bevérzett hólyagok; általános – láz, izzadás, hányinger, hányás, hasi fájdalom, hasmenés, eszméletvesztés, légszomj, mellkasi fájdalom, görcsök, kóma, egyéb neurológiai tünetek, vérzések, csalánkiütés, anafilaxiás sokk (arc, nyelv, légutak ödémája, légszomj, nem tapintható perifériás pulzus).

A kígyómarás elkerülésére a következőket javasolják a túrázóknak: használjanak túrabakancsot, lábszárvédőt és hosszú nadrágot még meleg időben is; vigyázzanak, hogy hova lépnek, hova nyúlnak (a kövek alatt kígyók húzódhatnak meg), ne piszkálják a viperákat, mivel azok támadási reakciója villámgyors; ha találkoznak velük, tartsanak legalább 2,5 méteres távolságot a hüllőktől; maradjanak a túraösvényeken, mert ott az aljnövényzet ritkább, a hüllő könnyebben észrevehető és kikerülhető, a kígyók amúgy is érzik a lépések vibrációját és az esetek többségében elmenekülnek; ne hagyják nyitva a hátizsákot, sátrat, hálózsákot.

Amennyiben a baj megtörtént, a következőket kell tenni:

* a megmart személyt le kell nyugtatni, egy biztonságos helyen le kell fektetni a hátára, vagy az oldalára, ha eszméletlen;

* hívni kell az 112-e segélyhívó számot;

* a marás helyét oxigénes vízzel vagy tiszta vízzel le kell tisztítani;

* le kell venni a megmart végtagról a szoros bizsukat - gyűrűket, karkötőket, mert ödéma esetén ezek eltávolítása már nagyon nehéz lesz, és elszoríthatják a vérereket;

* a méregnek a nyirokpályán keresztül történő terjedésének lassítása érdekében rugalmas kötést kell helyezni a marás közelébe. A rugalmas kötést csak a kórházban távolítják el, miután beadták az ellenszérumot (ha javallott). Hogy ne akadályozza az artériás vérkeringést, a kötést nem szabad túl szorosan felhelyezni, csak annyira, hogy alája be lehessen dugni egy ujjat.

Nyomatékosítják továbbá, hogy a harapás körül nem szabad metszéseket ejteni, vagy kiégetni az érintett bőrfelületet; nem szabad a sebet kinyomni vagy kiszívni; nem javallott jeget vagy érszorítót alkalmazni; semmiféle anyagot nem szabad a sebre szórni. Arra is felszólítják a turistákat, hogy ne próbálják meg befogni a kígyót.

Az elmúlt 24 órában tíz segélykérés érkezett a hegyimentő-szolgálathoz, amelynek munkatársai összesen 30 személynek nyújtottak segítséget – tájékoztatott csütörtökön a Salvamont.A segítségben részesülő 30 személy közül hármat SMURD-helikopterrel szállítottak kórházba.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?