Kánikulában agresszívebbek a viperák, figyelmeztet a sepsiszentgyörgyi kórház

Viperaveszélyre figyelmezteti a kirándulókat a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház. Felhívásuk szerint meleg időben a viperák agresszívabbak, ezért vigyázni kell hová lépnek. Azt tanácsolják a kirándulóknak, hogy a természetben, különösen a hegyekben ajánlott bakancsot viselni, amely nem csak a viperamarástól, hanem a kullancsoktól is megvéd.

Ha viszont viperával találkoznak, ne közelítsék meg, ne próbálják különböző tárgyakkal bökdösni, és ne próbálják megölni, kéri a sepsiszentgyörgyi kórház. A szakemberek leszögezik: nem minden kígyó által megmart embernek kell kapnia marás elleni szérumot. Azt csak nagyon súlyos mellékhatások esetében alkalmazzák.

Keresztes vipera (Vipera berus) | Fotó: Wikipedia

Tapasztalatok szerint a kígyóharapások 70 százaléka enyhébb reakciókkal jár, mint például a megmart terület duzzanata. Ritka esetekben a tünetek nagyon súlyosak lehetnek: alacsony vérnyomás, kóma és akár halál is előfordulhat.

Mivel nem minden kígyó mérgező, azt tanácsolják, hogy harapás esetén, amennyiben tehetik, fényképezzék le a kígyót, ez segíthet az orvosi ellátáskor. Tünetektől függetlenül fontos, hogy hívják az 112-es számot és jussanak kórházba

A kígyómarás áldozatát a hátára kell fektetni, kerülni kell a felesleges mozdulatokat. A sebet tiszta vízzel kell kimosni, de ne ejtsenek rajta bemetszéseket és ne tegyenek rá jeget. Helyezzenek rugalmas kötést a harapás helyére, de ne húzzák túlságosan szorosra. Ez lelassítja a méreg terjedését a test többi részébe. 

Kirándulóknak ajánlott gyógyszertárban kapható adrenalin injekciót vinni az elsősegélycsomagban, ezzel a súlyos allergiás reakciókat lehet kezelni, tanácsolja a sepsiszentgyörgyi kórház.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?