Országszerte hiánycikk a viperamarás elleni szérum

A készleten lévő ellenszerek szavatossági ideje lejárt, kellő mennyiségű új szérum pedig még nem érkezett meg a viperamarás elleni védekezés esetére. Sürgősségi eljárással négy óra alatt bárhová eljuttatható a kritikus helyzetekre tartogatott dózis, de a hiánycikk már-már aggasztó.

Miként az évszaknak megfelelő időjárás is rendszerint „felkészületlenül” éri a román hatóságokat, ezúttal a nyár beköszöntével egybeeső turistaszezon is kellemetlen meglepetéssel indult: a kórházakban nincs kígyómarás (pontosabban a vipera harapása) elleni szérum. Illetve, ami van, annak a szavatossági ideje május 31-én lejárt.

Az Unifarm hazai gyógyszerorgalmazó vállalat megrendelt 300 dózist, de abból csak egy szett készítmény érkezett meg sürgősségi esetekre, a szállítmány többi része várhatóan a jövő héten kerül átadásra.

Adrian Ionel, a cég vezérigazgatója azzal magyarázta a késést, hogy Európa-szerte „csak a Sanofi gyártja ezt a különleges”, a Romániában honos „ritka vipera” marása ellen hatásos szérumot.

A cégvezető szerint mindennek ellenére nem tragikus helyzet, mert a sürgősségi esetekre tartogatott vészdózisból az ország bármelyik pontjára négy óra alatt eljuttathatják az ellenszert. Kétszer már szükség is volt a beavatkozásra. „A kórházigazgatók a szérum magas árára panaszkodnak. Elismerem, igazuk van, de nincs mit tennünk, ez az egyetlen gyártó, amely ezt a szérumot készíti” – mondta Adrian Ionel, de nem tér ki arra, hogy mennyibe kerül egy dózis.

Amint megérkezik az ellenszer, és megkapja az Országos Gyógyszerügynökség forgalmazási engedélyét, eljuttatják a megyei közegészségügyi igazgatóságokhoz, amelyek az igénylések alapján a kórházak között osztja szét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?