banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Két új tagot szavaztak be a diszkriminációellenes tanácsba

A parlament plénuma szerdán megszavazta Radu Băbuş és Claudia Cerasela Bănică kinevezését az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) igazgatótanácsába.

Titkos szavazással döntöttek | Illusztráció: AgerpresRadu Băbuş kinevezését 206 törvényhozó támogatta voksával, 83 ellene szavazott. Claudia Cerasela Bănică 179 támogató és 110 ellenvoksot kapott. A másik négy jelölt – Ana Maria Dalu, Luminiţa Gheorghiu, Haller István és Cătălin Valentin Raiu – alulmaradt a versenyben. A szavazás titkos volt, szavazócédulákkal zajlott.

„A CNCD igazgatótanácsa kilenc tagból álló testület, amelyet a parlament két kamarája együttes ülésen nevez ki, miután az illetékes szakbizottságok benyújtották a közös véleményezésüket a jelöltekre vonatkozóan. Az igazgatótanács tagjainak hivatali ideje öt év, és kinevezésük a hivatali idejük lejárta szerint szakaszosan történik” – mondta el a plénumban az üléselnök, Alina Gorghiu szenátor.

A parlament emberi jogi, jogi és esélyegyenlőségi bizottságai június 9-én pozitívan véleményezték hat személy jelölését, akik a két megüresedő igazgatótanácsi helyre jelentkeztek. Június 28-án Maria Lazăr és Haller István ötéves mandátuma jár le az igazgatótanácsban.

Kapcsolódók

Kimaradt?