FRISSÍTVE – Újraválasztották a diszkriminációellenes tanács elnöki tisztségébe Asztalos Csabát

FRISSÍTVE: Újabb öt évre Asztalos Csabát választották az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöki tisztségébe – adta hírül szerdán a testület közleménye.

A parlament keddi együttes ülésén megválasztott régi-új CNCD-tagok szerdán tartották első megbeszélésüket, amelyen megválasztották az elnököt és az alelnököt. Asztalos Csaba mellett alelnöknek Adrian Nicolae Diaconut választották meg két és fél évre.

Asztalos a Maszol éreklődésére elmondta: az elnöki, illetve az alelnöki tisztségre is egy-egy jelölt volt. A diszkriminációellenes tanácsnak 2002 óta tagja – az RMDSZ javaslatára – Asztalos Csaba, ráadásul az utóbbi 15 évben a testület elnökeként dolgozott. Bár a magyar érdekvédelmi szövetségből korábban kilépett, hogy pártsemlegesként tevékenykedhessen, ezúttal is az RMDSZ jelölte a testület tagjai közé.

„Köszönöm az RMDSZ-nek a bizalmat. Nélküle nem lett volna meg ez a mandátum, mint ahogy az előző mandátumok sem. Az RMDSZ fontos szerepet játszott abban, hogy ez az intézmény független tudott maradni, egyszerűen azzal, hogy hagytak dolgozni – nyilatkozta a Maszolnak a szavazás után. – Ami a célokat illeti: szeretném, ha az intézmény megmaradna objektívnek, fügetlennek és versenyképesnek. Ez az új testületnek is a feladata lényegében, hogy az intézmény betöltse a törvényben előírt hatásköröket.”

A tervek között említette Asztalos Csaba az utánpótlás biztosítását is, hogy ha ő már nem vállal újabb megbízatást, legyen, aki a hátrányos megkülönböztetés elleni harc jegyében folytassa az általa megkezdett munkát.

Az elmúlt időszakban felerősödtek a magyarellenes megnyilvánulások Romániában, de más közösségeket is ért hátrányos megkülönböztet etnikai, felekezeti, vallási vagy más alapon, úgyhogy Asztalos Csaba szerint nagy kihívás a CNCD elnökének lenni. „Ebben mindig is sok munka volt, és ha az ember komolyan akarja csinálni, sok munka lesz. Kisebbségiként nagyon nehéz, főleg ilyen időszakban, e ettől szép a munka” – mondta.

Kapcsolódók

Kimaradt?