Kelemen Hunor az ókori verespataki tárnák megőrzését támogatja

Kelemen Hunor kormányfőhelyettes, az RMDSZ elnöke a szerdai kormányülést követően megerősítette, hogy a verespataki ókori és középkori tárnák megőrzését támogatja.

Kelemen arról számolt be, hogy a kormányülésen felmerült Verespatak kérdése. „Beszéltünk egy kicsit róla, de a miniszterelnök nem volt ott a kormányülésen. Én mindig a kulturális örökség védelme mellett voltam, éppen ezért nem írtam alá kulturális miniszteri megbízatásom idején sem a régészeti, sem az épített örökséget képező objektumok leminősítését vagy törlését a műemlékek listájáról. Továbbra is amellett vagyok, hogy meg kell őrizni azt, ami egyedi, főleg a római kori és középkori tárnákat. Azt gondolom, hogy jelen pillanatban csaknem lehetetlen visszavonni a dossziét” – mondta.Kelemen Hunor a kormányülésen | Fotó: gov.ro

Az RMDSZ elnöke kihangsúlyozta, az UNESCO nem ad pénzt és nem kínál megoldást a verespataki lakosoknak, ez a román állam feladata marad.

„Aki azt mondja, hogy az UNESCO pénzt és megoldást fog nyújtani Verespatak lakosainak, az hazudik. Az UNESCO nem ad pénzt. Tehát nekünk kell ezt megtennünk. Jelenleg nincs életképes terv a kérdéses térséggel kapcsolatban, nincs alternatív terv, a mi felelősségünk, hogy a közösség számára legyen egy életképes terv. Persze fontos, hogy nyáron két hétre odamenjünk, igyunk egy sört, szórakozzunk, de ez nem menti meg azt a térséget” – fogalmazott Kelemen Hunor.

A kormányfőhelyettes úgy vélekedett, az UNESCO közgyűlése előtt két héttel már nem lehet visszavonni Verespatak jelölését a világörökségi listára. Hozzátette, Verespatakon a későbbiekben akkor is el lehet kezdeni a kitermelést, ha felveszik az UNESCO világörökségi listára, hisz a szervezetnek nem áll hatáskörében ezt megtiltani.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?