Kegyetlen gyilkosok áldozatává vált egy 47 éves férfi a szamosújvári börtönben

Egy év és tíz hónapra ítélt férfit meggyilkoltak a cellatársai a szamosújvári börtönben. Mint kiderült, a férfit egy távoltartási végzés megszegése miatt ítélték el, a szigorúan védett szamosújvári büntetés-végrehajtási intézetben pedig olyan elítéltek mellé helyezték el, akiket minősített emberölés miatt zártak el – hozta nyilvánosságra az esetet a PressOne oknyomozó portál, amely részletesen dokumentálta az áldozat történetét.

Az áldozatot, egy 47 éves férfit egy év, 10 hónap és 20 nap börtönbüntetésre ítéltek, mert nem tett eleget egy védelmi határozatnak. A védelmi határozatok általában családon belüli erőszakos esetek utáni távoltartási végzéseket jelentenek, de a férfi esetében az ítélet pontos körülményeit nem hozták nyilvánosságra – írja a PressOne. Miután elítélték, a férfit egy fogdába zárták, ám mivel a büntetés-végrehajtás állítása szerint több fegyelmi vétséget is elkövetett, átszállították a Kolozs megyei Szamosújvár börtönébe, ahol az intézmény vezetősége úgy döntött, hogy a férfit minősített emberülésért és rablásért elítélt más rabokkal azonos szobába zárják.

Illusztráció: Borsi Balázs

A 47 éves férfit bántalmazó rabok közül az egyik életfogytiglani börtönbüntetését töltötte, míg a másik 20 éves jogerős és 30 éves elsőfokú büntetését töltötte egy másik gyilkossági kísérlet miatt. A börtön biztonságára kockázatot jelentő elítélteket a maximális biztonságú osztályokon külön erre a célra kijelölt cellákban helyezik el – írja a PressOne. Ez egy 2016 óta hatályos rendelet szerint történik, amely a büntetések végrehajtásáról és a szabadságelvonással járó intézkedésekről szól. A szamosújvári büntetés-végrehajtási intézet E 7.25-ös cellájában összesen nyolc férfi volt összezárva: öten gyilkosságért, ketten rablásért ültek, és a távoltartási végzés megszegése miatt elítélt áldozat.

A feltárt eset leírásából kiderült, hogy 2023 szeptemberében késő este az egyik fogvatartott rátámadt egy szobatársára, és azt mondta neki, „válasszon az élet és a halál között”. Az élet ebben az esetben azt jelentette, hogy el kellett mennie megölnie a 47 éves, kevesebb mint két évre ítélt férfit, a rab pedig belement ebbe. Amikor az áldozat a mosdó bejáratához érkezett, rátámadt és ütlegelni kezdte, ekkor közbeavatkozott egy másik – életfogytiglanra ítélt – fogvatartott is, aki horgászzsinórral kezdte fojtogatni a férfit. Mivel a bántalmazott ekkor még élt, végül a felbujtó ment ki és lábával a földön fekvő áldozat nyakára mért rúgással meggyilkolta.

A gyilkosságra néhány óra múltán derült fény. Az áldozat szobatársai eleinte azt állították, hogy baleset vagy öngyilkosság történhetett, a nyomozás során azonban valamennyien vallomást tettek.

A PressOne arra kérte az Országos Büntetés-végrehajtási Igazgatóságot (ANP), hogy magyarázza meg döntését, hogy miért zártan azonos cellába egy két évnél rövidebb büntetéssel rendelkező személyt elítélt gyilkosokkal. Az ANP illetékesei arról tájékoztatták a szerkesztőséget, hogy a meggyilkolt férfi „a fogvatartásban tanúsított korábbi viselkedésével kapcsolatos okokból” került oda.

A PressOne részletes riportja itt olvasható.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?