banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Kedvezményesen számlázzák a villanyáramot a nagycsaládosoknak

Mint arról beszámoltunk, pozitívan véleményezte a képviselőház ipari és gazdaságpolitikai bizottsága a 2022/119-es kormányrendeletet, jóváhagyva a koalíciós pártok által javasolt módosításokat, többek között azt is, amely fogyasztástól függetlenül 1,3 lej/kWh-ban szabja meg az elektromos energia felső határát minden fogyasztó számára. Újdonság, hogy nem kell magasabb árat fizetniük az elektromos áramra a nagycsaládosoknak akkor sem, ha meghaladják a havi 255 kWh fogyasztást. A kedvezményről Csép Éva Andrea Maros megyei parlamenti képviselőt, családpolitikust kérdeztük.

A villamos energiánál a fogyasztás függvényében négy tarifát állapítottak meg: a legalacsonyabb 68 bani, a legmagasabb 1,3 lej kilowattóránként. Azoknak számlázzák 68 baniban az áramot, akik nem fogyasztanak többet havi 100 kWh-nál, 80 banit fizetnek azok, akik havi 100–255 kWh-t fogyasztanak, aki 255-nél többet, de 300 kWh-nál kevesebbet, az szintén 80 banit fizet, 1,3 lejt kell fizetniük azoknak, akik 300 kWh felett fogyasztanak.

Csép Éva Andrea kezdeményezésére sikerült úgy módosítani a sürgősségi kormányrendeletet, hogy kedvezményben részesüljenek a nagycsaládosok, az egyszülős családok, valamint a fogyatékos családtaggal rendelkező családok is.

Illusztráció: Pexels

A parlamenti képviselő a Maszol megkeresésére elmondta, nem kell többet fizetniük az elektromos áramra a nagycsaládosok abban az esetben sem, ha meghaladják a havi 255 kWh fogyasztást. Ez tehát azt jelenti, hogy fogyasztástól függetlenül 0,68 lejt fizetnek azok a családok, amelyekben legalább három gyermeket nevelnek, vagy három 18 és 26 év közötti fiatalt, amennyiben továbbtanulnak. Elmondta, hogy ugyanez érvényes a monoparentális, vagyis egyszülős családokra is.

„Be kell látnunk, hogy ha valaki nagycsaládban él, nem azért fogyaszt több áramot, mert pazarolja azt, hanem azért, mert három gyermekre többet kell mosni, több vizet használnak, nagyobb hűtőre van szükségük, okoseszközöket kell vásárolniuk a tanuláshoz – ezekre mind szükség van”, magyarázta. Hozzáfűzte: sokkal több villamos energiát használnak el, emiatt pedig nem büntetni kell a családokat, hanem segíteni nekik. Az a fontos, hogy a családok biztonságát megteremtsük és segítséget nyújtsunk az energiaválság okozta helyzetben”.

Csép Éva Andrea hangsúlyozta, a kedvezmény még nem lépett életbe, kihirdetésre vár a törvény. Úgy véli, valószínűleg január elsejétől igényelhető a kompenzáció. Fontos azonban, hogy a kedvezményt az igénylés iktatását követő hónaptól alkalmazzák majd.

A jogosultaknak a szolgáltatóhoz kell leadniuk a kérvényt, mellé egy egyéni felelősségvállalási nyilatkozatot is szükséges csatolni, amelyben a kérvényező felelősséget vállal, hogy három vagy annál több gyermeket nevel, illetve igazolja, ha egyszülős családban él.

„A monoparentális családok esetében is érvényes a kedvezmény. A gyermeküket egyedül nevelők is sokkal több odafigyelést igényelnek, mert sok esetben önhibájukon kívül kerülnek abba a helyzetbe, hogy egyedüli szülőként kell ellátniuk két szülő feladatát. Tehát számukra is érvényes a rendelkezés: fogyasztástól függetlenül 68 banit fizetnek majd az áramért kilowattóránként” – emelte ki.

Fotó: Agerpres

A módosítás segítséget nyújt azoknak a családoknak is, amelyekben fogyatékkal élő személy van. Kompenzált árban részesülnek azok, akik kezelésükhöz, felépülésükhöz vagy terápiákhoz szükséges elektromos eszközöket használnak.

„Ez a módosítás nem olyan formában ment át, ahogyan azt szerettem volna. Az eredeti terv szerint olyan eszközök használatára is járt volna a kedvezmény, amelyek a fogyatékkal élők mindennapjait megkönnyítik, amelyeket naponta használnak, legyen szó akadálymentesítésről vagy a hétköznapjaik egyszerűbbé tételéhez szükséges elektromos eszközökről” – magyarázta Csép Éva Andrea.

A módosítás értelmében tehát a fogyatékkal élőknek csak akkor nem kell többet fizetniük az áramért, ha időszakos kezeléshez, terápiához szükséges eszközöket használnak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?