banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Keddtől enyhítenek a járványügyi korlátozásokon Marosvásárhelyen

Újra sárga besorolás alá tartozik Marosvásárhely, mivel az elmúlt két hét új koronavírosos fertőzések száma alapján 1,5 és 3 ezrelék közé esett a fertőzési ráta. Az erre vonatkozó intézkedések keddtől, április 27-től lépnek érvénybe – közölte a Maros Megyei Vészhelyzeti Bizottság hétfőn.

„Felkértük a Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóságot az epidemiológiai helyzet újbóli elemzésére, mivel figyelembe vettük az adatokat, amelyek megerősítik az esetek számának csökkenő tendenciáját. Maros Megye Veszélyhelyzeti Bizottsága a mai ülésen jóváhagyta a három ezrelékes küszöb alatti besorolást, amelyet a vendéglátóipar (HoReCa) képviselői és a marosvásárhelyi kulturális intézmények is régóta vártak” – nyilatkozta Mara Togănel, Maros megye prefektusa.

A vészhelyzeti bizottság által közzétett információk szerint Fehéregyházán, Cintoson, Dózsa Györgyben, Szásznádason, Szászrégenben és Marosszentannán szintén 1,5 és 3 ezrelék közötti fertőzési rátára vonatkozó sárga besorolás van érvényben. Tekeújfalu és Mezőrűcs pedig a 3 és 4 ezrelék közötti kategóriába tartozik.

Mi változik?

A Marosvásárhelyt érintő enyhítések között szerepel a mozik, az előadó- és koncerttermek tevékenységének megszervezése 30 százalékos maximális kihasználtsággal, ugyanez érvényes a vendéglátóegységekre is.

A kijárási tilalom újra 22 órakor kezdődik és reggel 5 óráig tart hétköznapokon és hétvégén egyaránt. Az említett időszakon kívül a kijárás saját felelősségű nyilatkozat alapján történik, amely a következő okok egyikét tartalmazhatja: munkaügyi utazás (otthon-szakmai tevékenység helye és vissza); halaszthatatlan orvosi ellátás, gyógyszerek beszerzése; átutazás a lakóhelyen kívül (amelynek időtartama átfedésben van a tilalom időtartamával); gyermek, illetve beteg vagy idős személy ellátása.

Igazoltatás esetén a nyilatkozatot személyigazolvánnyal együtt kell felmutatni a hatóságoknak.

(Címlapkép: Kiss Gábor)

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?