banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Jövő hétre halasztotta a kormány a gépjárműbiztosítások árának ideiglenes befagyasztását

A kormány jövő heti ülésén tervezi elfogadni a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb, román betűszóval: RCA) díjak maximálásáról szóló határozattervezetet, miután a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) összehangolja azt a közvita nyomán beérkezett észrevételekkel – jelentette ki pénteken Nicolae Ciucă miniszterelnök a kormányülésen.

Daniel Apostol, az ASF szóvivője pénteken bejelentette, hogy visszavonták a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjakról szóló tervezetet, hogy a beküldött észrevételeket elemezzék. A biztosítási ügynökök pénteken bejelentették, hogy ellenzik a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjak maximálásáról szóló határozattervezetet, mivel az rendkívül negatív hatással lesz mind a biztosítások piacára, mind a fogyasztókra, illetve a közúti közlekedés valamennyi résztvevőjére.

A biztosításközvetítő és tanácsadó társaságok országos szövetsége (UNSICAR) és a biztosítási és viszontbiztosítási ügynökök munkáltatói szövetsége (PRBAR) közös közleménye szerint fennáll a veszélye annak, hogy az RCA árát hat hónapra befagyasztó határozat kvázi megbénítja a biztosítási piacot.A kép illusztráció | Fotó: Agerpres

Ezért az UNSICAR és a PRBAR a tervezet visszavonására és a piac valamennyi szereplőjével (fogyasztók, biztosítók, biztosítási forgalmazók, szolgáltatók) folytatott párbeszéd megkezdésére szólít fel, amelynek során valamennyi érintett fél álláspontját ismertetni lehet, és közösen konstruktív és közép és hosszú távú előnyökkel bíró megoldásokat lehet találni a biztosítottak, valamint a piac valamennyi szereplőjének számára.

A Romániai Biztosítók és Viszontbiztosítók Országos Szövetsége (UNSAR) és több más ágazati szakmai szervezet csütörtöki közös közleménye szerint az RCA árát hat hónapra befagyasztó határozat még nagyobb zűrzavart keltene a biztosítási piacon, ezért a tervezet módosításra szorul. Emellett szerintük további intézkedésekre lenne szükség az érdekelt felek bevonásával a gépjármű-biztosítási piac stabilizálására, többek között a közúti balesetek gyakoriságának és súlyosságának csökkentését célzó országos projekt elindítására.

A pénzügyminisztérium szerdán közvitára bocsátotta azt a kormányhatározat-tervezetet, amelyik szerint a biztosítók hat hónapig a 2022. március elseji tarifáknál magasabb áron nem értékesíthetnek RCA-t. A biztosítási piac azután rendült meg, hogy az ASF a múlt pénteken visszavont az Euroins Romania biztosító működési engedélyét, és csődeljárás alá helyezte.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_xODnunXR_NYAR ON F300x250 px.jpg

Kimaradt?