Jóváhagyják az egészségügyi keretszerződést: az alapellátás helyzete nem javul, de legalább nem romlik

A kormány jóváhagyja az egészségügyi keretszerződést a szerdai ülésén, és a családorvosokkal történt megállapodás alapján az alapellátásban és a járóbeteg-szakellátásban nem változik a pontérték, jelentette be a kormányülés elején Marcel Ciolacu miniszterelnök.

A családorvosokkal folytatott konzultációk során elfogadott megállapodásnak megfelelően fenntartjuk a tavalyi értékeket, mind betegenként, mind az alapellátás és a járóbeteg-szakellátás tekintetében. Az elkövetkező időszakban folytatjuk a tárgyalásokat az egészségügyi szakszervezetekkel, hogy méltányos megállapodást kössünk ezen a területen, hangoztatta a miniszterelnök.

Kolozsváron is tüntettek az orvosok | Fotó: Borsi Balázs

Amint arról beszámoltunk, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár január elején közvitára bocsátotta a keretszerződés tervezetét, ebben az egészségügyi alapellátásban a fejenkénti díjat 7,7 lejben, a szolgáltatásonkénti pont értékét 6,2 lejben, a járóbeteg-szakellátásban pedig a szolgáltatásonkénti pont értékét 3,3 lejben szabta meg.

A háziorvosok leszögezték, a pontértékcsökkentés, az adóügyi módosítások és a megnövekedett infláció hatására akár 50 százalékkal is visszaeshet a jövedelmük, ami „az összeomlás szélére sodorná az alap- és járóbeteg-ellátást”. A tervezet miatt országszerte utcára vonultak az orvosok, így a kormány meghátrált, és bár az eddigihez képest nem növeli, de legalább nem is csökkenti a pontértéket.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?