banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

FRISSÍTVE – Jogerősen több mint tíz év letöltendő börtönbüntetése ítélték az „aszfaltkirályt”

A Bukaresti Ítélőtábla szerdán 11 év és 9 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte Nelu Iordache üzletembert a dél-erdélyi (A1-es) autópálya Arad megyei szakaszának egyik építőjét európai uniós pénzek elsikkasztása miatt.

Az ítélet jogerős.

A médiában „aszfaltkirályként” emlgetett vállalkozó, a Romstrade útépítő cég tulajdonosa több mint 31 millió lejt „tett zsebre” a Nagylak és Arad közötti sztráda 3-as szakaszának építésére szánt EU-s finanszírozásból.Iordache egy júliusi felvételen, a DNA-nál történt kihallgatása után | Fotó: Agerpres

Első fokon 2017-ben a bukaresti törvényszék hat év és kilenc hónapra ítélte, az akkori ítélet ellen fellebbezett a korrupcióellenes ügyészség (DNA). A most véget ért eljárása 2012-ben kezdődött, a korrupcióellenes ügyészség azért indított nyomozást az üzletember ellen, mert a vádhatóság szerint más célokra használta fel az európai uniós alapokból érkezett egyik támogatást.

A Iordache által birtokolt Romstrade építőipari vállalat a köréje szerveződött románportugál konzorcium révén kellett volna megépítse a Nagylak és Arad közötti autópályát, de 2012-ben a román Országos Útügyi Vállalat felbontotta a szerződést a konzorciummal, miután egy év alatt a munkálatok alig 20 százalékát végezték el a tervezett 70 százalék helyett. E szerződés kivitelezésének késlekedése miatt Brüsszel akkor felfüggesztette Románia Közlekedési Operatív Programjának a finanszírozását.

Az ügyészek kiderítették, hogy Iordache 5,5 millió eurót sikkasztott el a dél-erdélyi autópálya építésére kiutalt pénzből, és azt olyan adósságok törlesztésére, illetve olyan beszerzésekre fordította, amelyeknek semmi közük nem volt a 85 százalékban uniós forrásokból finanszírozott sztrádaépítési szerződéshez.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A 2004 után hirtelen felbukkant és egyre több útépítési állami szerződést megnyerő vállalkozó cégcsoportjában volt akkor a Blue Air diszkont légi társaság is. A 2008-as nemzetközi gazdasági válság miatt anyagi nehézségei támadtak a cégcsoportnak, ezért Iordache különböző adósságokat törlesztett az autópályára szánt pénzből, vásárolt egy újabb Boeing 737-es repülőgépet az általa működtetett légitársaság számára, illetve több telket egy Bukaresttől húsz kilométernyire lévő község területén, ahol repülőteret szándékozott építeni.

A 2011-ben 150 millió euró vagyonnal rendelkező Iordache később eladta a légitársaságot.

banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?