Jogerősen felmentették Gabriel Opreát

A legfelsőbb bíróság egy öttagú testülete hétfőn jogerősen felmentette a vádak alól Gabriel Oprea volt belügyminisztert, kormányfőhelyettest abban a perben, amelyben hivatali visszaélés miatt állította bíróság elé a korrupcióellenes ügyészség (DNA), amiért - a vádhatóság szerint – magáncélra használt egy hivatali luxusgépkocsit.

Gabriel Oprea perében alapfokon is felmentő ítélet született, és az öttagú bírói testület ezt fenntartotta. A többi vádlottat szintén felmentették a vádak alól.

A DNA 2016-ban emelt vádat Gabriel Oprea ellen. Az ügyészek szerint Gabriel Oprea a belügyi titkosszolgálat (DIPI) akkori vezetője, Gheorghe Nicolae, illetve a jogi osztály vezetője, Gabriel-Nicolae Pavel támogatásával 2015 júliusában elrendelte az intézmény műveleti költségekre szánt keretének kiegészítését 410 ezer lejjel, majd jóváhagyták egy Audi A8-as személyautó megvásárlását, amely „a magas rangú tisztségviselők védelmét” lett volna hivatott szolgálni.

Fotó: BZI

A DNA szerint a beszerzés törvénytelen volt, mivel a műveleti költségekre szánt keretből kizárólag bűnüldözési tevékenységekre használt járművek vásárolhatók. Ugyanakkor - állítják az ügyészek – Gheorghe Nicolae megváltoztatta a jármű rendeltetését, így a gépkocsit 2015 augusztusa és októbere között kizárólag Gabriel Oprea akkori belügyminiszter használta saját célra.

2014-ben és 2015-ben ehhez hasonló módon a műveleti költségekre szánt keretből több mint 238 ezer lejt protokollköltségekre fordítottak – állt még a vádiratban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?