Jogerős: nem volt törvényes a temesvári karantén meghosszabbítása

Jogerősen is hatálytalanította a legfelsőbb bíróság a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője, Raed Arafat rendeletét, amellyel márciusban három nappal meghosszabbította a Temesváron és négy környező községben elrendelt vesztegzárat.

Arafat március 21-én adta ki a rendeletet, amellyel 72 órával meghosszabbították a koronavírusos megbetegedések magas száma miatt elrendelt kéthetes karantént Temesváron, Újszentesen, Gyüregen, Újmosnicán és Győrödön.

Az intézkedés azt követően történt, hogy a megyei vészhelyzeti bizottság leszavazta a vesztegzár meghosszabbítására vonatkozó javaslatot. Arafat döntését a szállodai és vendéglőszektor helyi munkáltatói szövetsége, valamint Claudiu Florin Butuza ügyvéd is megtámadta az ítélőtáblánál, amely számukra kedvező ítéletet hozott, bár azt a karantén lejárta után közölték ki.

A DSU megfellebbezte az ítélőtábla döntését, a legfelsőbb bíróság azonban elutasította a fellebbezést.A temesvári Dóm tér a vesztegzár idején

Arafat rendeletét a Temes Megyei Tanács elnöke, a liberális párti Alin Nica is bírálta annak idején, a temesvári emberek kicsúfolásának, durva politikai beavatkozásnak" nevezte a karantén meghosszabbítását. Emlékeztetett: többször felhívta Vlad Voiculescu akkori egészségügyi miniszter és Raed Arafat belügyi államtitkár figyelmét arra, hogy a karantén fölösleges", mivel a fertőzöttségi ráta ettől függetlenül tovább nőtt.

Kapcsolódók

Kimaradt?