Dominic Fritz: politikai alapon dönt a vesztegzárról a DSP

A polgármester szerint az intézmény diszkriminálja azon településeket, melyeket az USR-Plus és a PSD vezet.

Azzal vádolja a Temes Megyei Köegészségügyi Igazgatóság (DSP) vezetőit Dominic Fritz temesvári polgármester, hogy politikai alapon dönt járványügyi intézkedésekről. Az önkormányzati vezető a Facebookon posztolt erről, azt követően, hogy a megyei vészhelyzeti bizottság elvetette a DSP javaslatát, hogy hosszabbítsák meg egy héttel Temesvár és négy környékbeli település vesztegzárát.

„Ma azt kérték tőlem, hogy szavazzam meg a vesztegzár feloldását Újmosnicán, ahol a fertőzöttségi ráta 11,22, a legmagasabb a vesztegzár alá volt területen, s a meghosszabbítását Újszentesen, ahol a ráta a legalacsonyabb, 7,42. Magyarázatot kértem a közegészségügyi igazgatóságtól, de nem kaptam” – írja a temesvári polgármester. Dominic Fritz tudni véli, hogy mi áll a DSP javaslatának a hátterében: Újmosnica polgármestere a liberálisok embere, ellenben Újszentesé az USR-Plus tagja. A politikus szerint a DSP hasonlóan diszkriminatív módon járt el nem csak az USR-Plus, hanem a PSD vezette települések esetében is. „Nagyon csodálkozom ezen döntések politikai színezete miatt” – állítja az önkormányzati vezető.

Dominic Fritz tartózkodott a szavazástól, mivel annak a híve, hogy a járványügyi intézkedéseknek egységeseknek kell lenniük a temesvári metropolisz övezet szintjén. Véleménye szerint korai és értelmetlen feloldani a vesztegzárat, mivel az a fertőzöttség csökkenéséhez vezetett az elmúlt két hétben. „Tartózkodtam a szavazástól, mivel nem tudok hozzájárulni egy logikátlan döntéshez, amely a vesztegzárak vég nélküli feloldásához és bevezetéséhez vezet a Temesvár környéki településeken” – írta a polgármester, arra utalva, hogy a korlátozások lazítása miatt a fertőzésszám újbóli növekedésére lehet számítani.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?