Izsák Balázs a diszkriminációellenes tanácstagok lemondását követeli a magyarellenes képviselő felmentése miatt

Fellebbezni fog a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) határozata ellen, amellyel felmentette Radu Mihai Cristescu parlamenti képviselőt, akit a magyarokra nézve sértő kijelentései miatt panaszolt be az SZNT.

Izsák Balázs | Fotó: SZNT Facebook-oldalIzsák Balázs SZNT-elnök szerdai, A Diszkriminációellenes Tanács elfogadja: primitív, ázsiai horda vagyunk! című közleményében emlékeztetett: január 14-én fordultak panasszal a diszkriminációellenes tanácshoz, tiltakozva Radu Mihai Cristescu szociáldemokrata párti (PSD) parlamenti képviselő kijelentései ellen, aki a magyar/székely közösséget nyilvánosan megsértette és a román többséget ellene uszította az SZNT tavaly decemberi, a székelyföldi személyi kártyára vonatkozó határozata okán. Izsák Balázs szerint jellemző a román politikusok – és média – felületességére, hogy Cristescu „összetévesztett bennünket a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel”, ugyanis „az ő képzeletében” a székelyföldi személyi kártyát az RMDSZ akarja létrehozni.

A CNCD október 13-i döntésével felmentette a PSD-s törvényhozó, azzal indokolva az ítéletet, hogy a sértő, uszító, rágalmazó szavak csak az RMDSZ-re vonatkoznak, nem pedig a magyarság egészére, márpedig egy demokratikus társadalomban megengedett bármilyen kritikája vagy minősítése egy pártnak, és ez belefér a szólásszabadságba.

Az SZNT számára ez a megközelítés elfogadhatatlan. Izsák Balázs szerint minden népre, népcsoportra – a románra is – léteznek és közismertek a szélsőségesek által használt uszító, sértő hasonlatok, jelzők, metaforák, amelyek kimerítik a közösség elleni uszítás fogalmát, akkor is, ha álcaként egy politikai párt nevét is felhasználják.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

„A román bíróság gyakorlatából tudjuk, hogy nemcsak a sértő, uszító jelzős szerkezetek sztereotípiáit ismeri fel, azonosítja és bünteti a román igazságszolgáltatás, hanem gyakran átvitt értelmű mondatokat, célzásokat, amelyeknek a megfejtéséhez jelentéstani elemzéseket is el kell végezni. Ha a különböző népek ellen irányuló szóbeli agresszióhoz elég egy párt nevét álcaként használni, akkor megszűnik a közösség elleni uszítás büntetőtörvénykönyvbe ütköző cselekménye? A diszkriminációellenes küzdelem, a soviniszta, uszító propaganda leküzdése föltételez minimális jogi ismeretet, föltételezi, hogy a döntési helyzetben lévő igazságügyi tisztviselők tisztában vannak az emberi méltóság fogalmával és képesek megvédeni azt” – fogalmazott az elnök, aki szerint ezen döntés után „az egész Diszkriminációellenes Tanácsnak le kell mondania, beleértve annak vezetőjét, Asztalos Csabát is.”

Az SZNT a döntés ellen élni fog a fellebbezés jogával.

Kapcsolódók

Kimaradt?