banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Ítéletidő: esőre, havazásra, hóviharra lehet számítani a hétvégén

A meteorológusok szombaton erős szélre, hóviharra és bő csapadékra vonatkozó elsőfokú - sárga jelzésű - figyelmeztetést adtak ki az ország déli, középső és északkeleti részének megyéire. Másodfokú riasztást is kiadtak hóviharra, amely az ország délkeleti részét, valamint a Déli-Kárpátokat és a Kárpát-kanyart érinti.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) szerint szombat délelőtt 10 órától vasárnap délután 6 óráig Olténiában, Munténiában, Dobrudzsában, Moldvában és Erdély keleti részében bő csapadékra kell számítani. A hegyvidéken havazni fog, a többi területen előbb eső, majd szombat éjszakától kezdődően szintén inkább havazás várható. A leeső csapadék mennyisége eléri a 25-35 litert négyzetméterenként.

Illusztráció: AdobeStock

A szél is megerősödik, a 60-75 kilométer/órás sebességű légmozgások miatt hóvihar is várható, a látótávolság jelentősen lecsökken.

Az ANM szombaton egy másodfokú (narancssárga) riasztást is kiadott hóviharra, amely az ország délkeleti részét, valamint a Déli-Kárpátokat és a Kárpát-kanyart érinti.

A meteorológusok szerint vasárnap 2 órától 16 óráig lesz érvényben a riasztás Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Buzău, Tulcea, Konstanca, Vrancea, Galac, Vaslui és Bákó megyében, illetve a Déli-Kárpátokban és a Kárpát-kanyarban.

Az említett megyékben sűrű havazás lesz, a szél sebessége elérheti a 85-90 kilométert óránként, a hóvihar miatt a látótávolság 50 méter alá csökken.

A hegyekben még ennél is nagyobb erővel fog fújni a szél, a légmozgások sebessége elérheti a 90-110 kilométert óránként. Havazásra és hóviharokra, és a látótávolság jelentős leszűkülésére kell számítani.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?