Ilyen lesz az időjárás hétvégén

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) pénteken sűrű havazásra és heves szélre vonatkozó első- (sárga jelzésű), illetve másodfokú (narancssárga) riasztásokat adott ki az ország nagy részére.

Illusztráció | Fotó: MTI

A szakemberek szerint a másodfokú riasztás a szombatról vasárnapra virradó éjszaka 2 órakor lép érvénybe és vasárnap délután 4 óráig tart az ország délkeleti régióiban, azaz Vrancea, Galac, Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Tulcea és Konstanca megyében. Itt havazásra és hóviharokra lehet számítani, a széllökések sebessége elérheti a 75-85 kilométert óránként, a látótávolság pedig 50 méter alá csökkenhet.

Péntek délután 6 óráig elsőfokú riasztás van érvényben az ország hegyvidékén. A Keleti-Kárpátokban és az Erdélyi-szigethegységben havazni fog, a szél viharossá válik, elérve a 60-80 kilométeres óránkénti sebességet, a magasan fekvő térségekben pedig meghaladva a 90-100 kilométeres sebességet óránként, jelentősen csökkentve a látótávolságot.

Heves szélfúvásra (55-75 kilométer/óra) kell számítani a Körösvidéken, Erdély északnyugati részében és Moldva dombvidékén is.

A következő megyék állnak részben vagy teljes egészében sárga riasztás alatt: Suceava, Neamţ, Bákó, Vrancea, Buzău, Kovászna, Maros, Hargita, Máramaros, Beszterce-Naszód, Szatmár, Szilágy, Bihar, Fehér és Kolozs.

A meteorológusok szerint pénteken 18 órától vasárnap 18 óráig a csapadék kiterjed az ország déli és délnyugati régióira. A leeső csapadék mennyisége elérheti a 25-30 litert, elszigetelten meghaladhatja a 40-50 litert négyzetméterenként.

Az ország nagy részét érintő esőzések fokozatosan, a szombatról vasárnapra virradó éjszakától kezdődően havas esőbe és havazásba váltanak át. A szél is megerősödik, főként Moldva déli részében, Munténia keleti felében és Dobrudzsában, a Déli-Kárpátokban és a Kárpát-kanyarban. A szélmozgások sebessége elérheti a 60-75 kilométert óránként, a hófúvás a látótávolság jelentős csökkenését vonja maga után.

Vaslui, Bákó, Kovászna, Brassó, Prahova, Dâmboviţa, Giurgiu, Teleorman, Argeş, Vâlcea, Olt, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Krassó-Szörény, Hunyad, Fehér, Szeben megye és Bukarest érintett.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?