Iohannis: „valós problémát jelentenek" a román területre zuhant dróndarabok

Az orosz katonai drónok nem Romániát támadják, de „valós problémát jelent" és „elfogadhatatlan" az, hogy az ország területére hullanak darabok ezekből - jelentette ki csütörtökön Klaus Iohannis. Az államfő beszélt arról is, hogy a támadások által érintett területek közelében, a Duna romániai oldalán élő emberek félnek, de megértik az Ukrajna melletti kiállás fontosságát.

Az ENSZ-közgyűlés alkalmából New Yorkban tartózkodó államfő részt vett a Világvezetők Fóruma keretében a Columbiai Egyetemen tartott eseményen, amelyen Romániának az ukrajnai háborúval kapcsolatos álláspontját és a háborúnak a fekete-tengeri térség biztonságára gyakorolt hatását taglalták. Az államfő a hallgatók kérdéseire válaszolva rámutatott, eddig három alkalommal találták drónmaradványokat Románia területén. „Eddig senki nem sérült meg, de ez nem azt jelenti, hogy ezek az incidensek nem számítanak" - hangoztatta.

Iohannis egy New Yorki-i fórumon beszélt a drónügyről Fotó: Agerpres

Beszélt arról is, hogy az orosz erők az ukrán partvidék kisebb kikötői ellen intéznek támadásokat, szerinte a gabonatranzit ellehetetlenítése érdekében. Azt mondta, ezek a támadások háborús bűncselekményeknek minősülnek, mivel nem katonai, hanem civil célpontok, a civil infrastruktúra, a kikötőkben dolgozó emberek ellen irányulnak. Iohannis hozzátette, a drónincidensek után tárgyaltak a helyzetről a szövetséges országokkal és megerősítették a térség légvédelmét, hogy óvják a polgárokat. „Bár Oroszország támadásai nem Románia ellen irányulnak, a helyzet elfogadhatatlan. Nem Romániát támadják a drónok, de az, hogy az ország területére hullanak darabok ezekből, valós problémát jelent, amelyet meg kell oldani" - fogalmazott.

Az államfő beszélt arról is, hogy a támadások által érintett területek közelében, a Duna romániai oldalán élő emberek félnek, de megértik az Ukrajna melletti kiállás fontosságát, hiszen „látják a bombázásokat a túloldalon, és arra gondolnak, hogy ha mindezt tétlenül nézzük, legközelebb talán mi következünk". 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?