banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Iohannis: mindannyiunkon múlik, hogy meddig maradhatnak nyitva az iskolák

Mindannyiunk személyes felelősségén múlik, hogy a koronavírus-járvány körülményei között meddig maradhatnak nyitva az iskolák – jelentette ki hétfőn Klaus Iohannis.

Az államfő Valea Doftanei község I. Károly román királyról elnevezett szakközépiskolájának tanévnyitó ünnepségén vett részt, az eseményen jelen volt Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter is.

Iohannis beszédében alapvető fontosságúnak nevezte a koronavírus elleni oltáskampányt és a védekezési szabályok betartását. Elmondta, azért az I. Károly Műszaki Szakközépiskola tanévnyitó ünnepségén vesz részt, mert értékeli az intézménynek az oktatás minőségének növelésére tett erőfeszítéseit. Szerinte ez a szakközépiskola a példája annak, hogy a minőségi oktatást a diákok esélyegyenlőségének megtartásával is meg lehet teremteni.Forrás: presidency.ro

Beszédében az államfő a Képzett Románia projekt fontosságát hangsúlyozta, rámutatva arra, hogy a pedagógusokat folyamatos képzésük révén segíteni kell alkalmazkodni a változó világhoz. „Az alapképzés a gyorsan változó világban nem elegendő” – jelentette ki.

Iohannis elmondta, hogy egy fejleszteni, újítani képes, felkészült és felelősségteljes intézményi menedzsmentet támogat az oktatásban. A közelgő iskolaigazgatói versenyvizsgák kapcsán úgy vélekedett, hogy hozzáértő irányítással meg lehet változtatni egy iskolai közösséget. „Ezért úgy gondolom, hogy az egyetlen esély a romániai iskolák fejlesztésére a teljesítményalapú versengés, amit csak a szakmai alapokra helyezett, átláthatóan és tisztességesen megszervezett iskolaigazgatói versenyvizsgák tudnak biztosítani” – fogalmazott az államfő.

Iohannis hozzátette: a Képzett Románia projekt és az országos helyreállítási terv révén érkező uniós források „történelmi” esélyt jelentenek a romániai oktatás radikális megváltoztatására. Ezek szerinte lehetőséget teremtenek az iskolaelhagyás csökkentésére, a duális képzés támogatására vagy az iskolák igazgatásának digitalizására. „Az olyan iskolák, amelyben most vagyunk, döntő módon hozzájárulnak a Képzett Románia megvalósítására, amely egy olyan ország lesz, amelyben a minőségi oktatás mindenki számára biztosítva van” – jelentette ki az államfő.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_ZBiZ5lsB_MASZOL970x250px.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?