Iohannis megismételte az Oroszországtól való energiafüggőség megszüntetésének fontosságát

Az Ukrajna elleni orosz katonai agresszió témájában újabb konzultációra került sor csütörtökön Joe Biden amerikai elnök meghívására a szövetségesek, az EU- és NATO-intézmények és a partnerállamok vezetői között, amelyen Klaus Iohannis államelnök is részt vett.

A megbeszélésen részt vett Olaf Scholz német kancellár, Mario Draghi olasz miniszterelnök, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Fumio Kisida japán miniszterelnök, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, Liz Truss brit miniszterelnök, Andrzej Duda lengyel elnök.

Az Államelnöki Hivatal tájékoztatása szerint a transzatlanti konzultációk újabb fordulóját az ukrajnai konfliktusövezetekben bekövetkezett fejlemények és az Ukrajna újjáépítéséről szóló tárgyalások előrehaladása indokolta. A vezetők áttekintették az ukrajnai helyzet alakulását, és elemezték az Ukrajnának nyújtandó támogatás átfogó, minden dimenzióra kiterjedő stratégiáját. Beszéltek a zaporizzsjai atomerőműben az orosz katonai erők tevékenysége miatt kialakult „aggasztó helyzetről” is, amelyet a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szeptember 5-én közzétett értékelő jelentése is kiemel.Távkapcsolásos megbeszélést folytattak | Fotó: presidency.ro

Az energiabiztonság kérdése is napirenden volt, és a felek megállapodtak abban, hogy együttműködésre van szükség, hogy a tél beállta előtt megoldásokat találjanak az energiaellátásra, miközben csökkentik az Oroszországtól való energiafüggőséget és ellenőrzés alatt tartják az árakat.

A globális élelmezésbiztonságról és az ukrán gabonaexportot támogató intézkedésekről is szó esett. A vezetők elismerésüket fejezték ki Romániának az ügyben vállalt döntő szerepéért. Felszólalásában Klaus Iohannis hangsúlyozta a szövetségesek és transzatlanti partnerek, valamint a hasonló értékrendet képviselő partnerek közötti szoros koordináció és egység fenntartásának alapvető fontosságát a jelenlegi regionális helyzetben, amely mind az euroatlanti, mind a globális biztonságra kihat.

Klaus Iohannis említést tett azokról az összetett politikai, logisztikai és humanitárius lépésekről, amelyeket Románia Ukrajna támogatására tett. Kiemelte a Románia által hozott intézkedéseket, amelyek megkönnyítették mintegy 4 millió tonna gabona Ukrajnából történő exportját a dunai kikötőkön és Konstancán keresztül – tájékoztatott az Államelnöki Hivatal. Azt is kiemelte, hogy a háború kezdete óta több mint 2,2 millió ukrán állampolgár lépte át Románia határát, és az ország ellátta a menekülteket, illetve segítette azokat, akik továbbutaztak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Iohannis kifejtette, hogy a jelenlegi válság mély hatást gyakorol a NATO keleti szárnyán, különösen a Fekete-tenger régiójában kialakult biztonsági helyzetre, és a szövetség madridi csúcstalálkozóján hozott határozatok gyors végrehajtásának fontosságát hangsúlyozta. A román államfő megismételte a 'határozott és összehangolt' fellépésre való felhívást az Oroszországtól való energiafüggőség megszüntetése érdekében, rámutatva, hogy Moszkva a politikai nyomásgyakorlás és zsarolás eszközeként használja az energiát. Nyomatékosította továbbá, hogy politikai és gazdasági szinten támogatni kell a Moldovai Köztársaságot az ukrajnai menekültek helyzetének kezelésében, valamint az energiabiztonság megteremtésére tett erőfeszítéseiben.

Kapcsolódók

Kimaradt?