Aurescu: Putyin elszámolta magát, a NATO és az EU egységesebb, mint valaha

Bogdan Aurescu külügyminiszter szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök „nagyon elszámította magát” az ukrajnai háborúval kapcsolatos terveivel, és ahelyett, hogy megosztotta volna a NATO és az EU tagállamait, „hozzájárult a példátlan egységükhöz”.

A Fekete-tenger és a Balkán Biztonsági Fórumon pénteken felszólaló tárcavezető elmondta: Putyin azt hitte, hogy néhány nap alatt elfoglalja Ukrajnát, de nem így történt. „Ellenkezőleg. Ukrajna ellenáll, a nemzetközi demokratikus közösség segítségével, és most visszavág, ami nagyon fontos” – jelentette ki.

Aurescu szerint az orosz államfő megpróbálta megosztani az EU és az NATO tagállamait, de ez a terve sem sikerült. „A NATO-n és az EU-n belüli egység erősebb, mint valaha, az Atlanti-óceán két partja közötti egység nagyobb, mint valaha. Úgy gondolta, hogy megfélemlíti a térség országait, beleértve a NATO és az EU tagállamait is. Az ellenkező hatást érte el” – vélekedett a külügyminiszter.

Emlékeztetett arra, hogy Ukrajna orosz inváziója után az eddig semleges Finnország és Svédország úgy döntött, hogy csatlakoznak a NATO-hoz, és júniusi ülésén az Európai Tanács tagjelölt státuszt adott Ukrajnának és a Moldovai Köztársaságnak. „Azt hiszem, ezért köszönetet kell mondanunk Putyin úrnak” – mondta a miniszter.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Aurescu hangsúlyozta, hogy Románia számára a NATO továbbra is „az euroatlanti biztonság sarokköve”. Megemlítette, hogy Románia a jövő évtől a GDP 2 százalékáról 2,5 százalékra növeli a védelmi kiadásait. „Számítunk a szövetségeseink szolidaritására és hozzá is járulunk. Ebben a biztonságunk szempontjából kritikus időszakban tovább kell erősítenünk a NATO-t mint a kollektív védelmünk alapját, a transzatlanti biztonságról és a szövetséges döntéshozatalról folytatott konzultációk alapvető fórumát” – jelentette ki a külügyminiszter.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?