banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Iohannis a karantén elkerülését és a hívekkel tartott húsvéti szentmiséket szeretne

Klaus Iohannis államfő szerdán kijelentette, hogy nem szeretnének országos karantént bevezetni, ugyanakkor az óvintézkedések betartására, illetve az oltási kampány felgyorsítására szólított fel. Az elnök kifejtette, hogy szeretné, ha a hívek részt vehetnének a húsvéti szentmiséken, az oktatási miniszter által javasolt tanévszerkezet-változtatást pedig elfogadhatónak nevezte.

„Nem akarunk országos karantént” – nyomatékosította Iohannis. Bukarestet illetően az államfő rámutatott, a helyi karantén bevezetése a koronavírus-járvány miatt nem jelent megoldást, de mindenképpen további korlátozó intézkedéseket kell bevezetni. Kifejtette, hogy az országos karantént nem tartja jó megoldásnak, mert a helyzet településenként eltérő.

Az általános óvintézkedések továbbra is érvényben maradnak, ahol pedig nő az esetszám, ott további korlátozásokat vezetnek be. A fővárosban például várhatóan hétvégi közlekedési korlátozásokra kerülhet sor – mondta.

Az államfő azt is közölte, hogy Romániát elérte a járvány harmadik hulláma, amely „nem fog magától eltűnni”, és ahhoz, hogy „a görbét lelaposítsuk, szükség van egyrészt az óvintézkedések betartására, másrészt az oltáskampány felgyorsítására”. „A helyzet rendkívül komoly” – fogalmazott Iohannis, aki arról is beszélt, hogy a márciusi havazás dacára jelen helyzetben nem tartja jó ötletnek a sízést. „Ha mégis elmennek sízni, akkor kerüljék a zsúfolt helyeket, tartsák be a távolságot” – tette hozzá.

Az elnök a hétvégén videokonferencia keretében tanácskozik az Európai Tanács tagjaival, és ebből az alkalomból sürgetni fogja az oltáskampány felgyorsítását. A megbeszélésen az oltási igazolványról is szó lesz. Ismét biztosította a közvéleményt, hogy Romániának megfelelő mennyiségű vakcina áll rendelkezésére, és leszögezte, hogy Románia – az EU tagállamaként – az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott oltásokat alkalmazza. „Nem jöhet számításba, hogy az EU által el nem fogadott árut importáljunk” – tette hozzá.Klaus Iohannis | Fotó: presidency.ro

Klaus Iohannis szerint megoldásokat kell találni arra, hogy az emberek részt vehessenek a húsvéti egyházi szertartásokon. Idén nagyon távol esik egymástól a nyugati és a keleti kereszténység húsvéti ünnepe, de azt szeretné, hogy úgy kezeljék a járványhelyzetet, hogy az emberek tudjanak elmenni a templomba az ünnepen, és találkozhassanak szűk családi körben.

„Azt hiszem, ez kivitelezhető. Világosan elmondtam már többször is, nem szeretnénk korlátozni a templomlátogatást. Húsvét közeledik, az emberek templomba akarnak menni, és meg kell találni a megoldásokat arra, hogy mehessenek templomba" – nyomatékosította.

Elfogadható a tanügyminiszter javaslata

Ha tovább nő a koronavírusos megbetegedések száma, az iskolákat illetően is tenni kell valamit, és ebből a szempontból „elfogadható” az oktatási miniszternek a tavaszi vakáció meghosszabbítására vonatkozó javaslata – jelentette ki Iohannis.

„Ha a páciensek száma tovább nő – és látható, hogy növekedési fázisban vagyunk –, tenni kell valamit. Úgy vélem, hogy az oktatási miniszternek a tavaszi vakáció két részének összevonására tett javaslata elfogadható, mert így kiküszöbölünk egy jelentős tényezőt a vírus terjedésének szempontjából” – fejtette ki. Hozzáfűzte, tudatában van annak, hogy ez a helyzet ismét bonyodalmat okoz a szülőknek, de „semmiféle áldozat nem lehet túl nagy, ha a gyerekek egészségéről van szó”.

Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter kedden jelentette be, javaslatot tett arra, hogy a járványhelyzet súlyosságára való tekintettel hosszabbítsák meg a tavaszi vakációt két héttel, így az április 2-tól május 4-ig tartana. Módosulna a nyolcadik osztályosok képességfelmérő vizsgájának az időpontja is: július 5. és 8. között szerveznék meg ezeket.

„Senki nem hamisította meg a járványadatokat”

Senki nem hamisította meg a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos adatokat, sem a választások előtt, sem a választások után – jelentette ki az államfő a Violeta Alexandru nemzeti liberális párti (PNL) képviselő és Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter között a Facebookon lezajlott szópárbaj kapcsán.

A törvényhozó felrótta, hogy a járványadatokkal kapcsolatos bizalmatlanságról szóló nyilatkozatok csak fokozzák az aggodalmat az emberek körében, mire a tárcavezető úgy reagált, hogy a fertőzöttségi rátának a választások előtt alkalmazott kiszámítási módszere számos kérdést vet fel. Iohannis a téma kapcsán rámutatott, a választások előtti időszakban Nelu Tătaru egészségügyi miniszter egyfajta módszert tartott megfelelőnek, és annak alapján számolták ki és kommunikálták az adatokat, a jelenlegi tárcavezető és csapata pedig módosított ezen a képleten, és ennek alapján közlik a számokat. „Két, egymástól enyhén eltérő képletről van szó, de senki nem hamisította meg az adatokat. A valós számokat közölték a választások előtt is, utána is" – nyomatékosította.

Az elnök hozzátette, a számítási képletekről való elmélkedés nem segít a helyzeten, most mások a prioritások, azon kell dolgozni, hogy legyen több ágy az intenzív osztályokon, motiválni kell az orvosokat, segíteni kell a kórházakat abban, hogy tudjanak megküzdeni a harmadik hullámmal.

Kapcsolódók

Kimaradt?