Infektológus: a halálozások számának további emelkedésére lehet számítani

A két héttel korábbi csúcsértékhez képest jelentősen visszaesett ugyan az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma, de a halálozások tekintetében még nem tetőzött a járvány negyedik hulláma, és az áldozatok számának további emelkedésére lehet számítani – mutatott rá pénteken Cristian Oancea, a temesvári járványkórház orvos igazgatója.

A kép illusztráció | Fotó: AgerpresA Digi24 hírtelevízió által megszólaltatott infektológus szerint a kórházakra nehezedő nyomás nem enyhült, a fertőzöttek továbbra is túl későn fordulnak orvoshoz, ezért jószerivel mindenki, aki koronavírussal kórházba kerül, már súlyos állapotban van, legtöbbjük intenzív terápiára szorul. Csütörtökön Iași-ban egy 38 éves beoltatlan koronavírusos nő bevásárlás közben esett össze, és kórházba szállítása közben életét vesztette, miután tíz napig egy feltételezett hűléssel otthon kezelte magát, anélkül, hogy orvoshoz fordult volna.

Oancea rámutatott: a fertőzésszám csökkenése könnyen megtorpanhat, vagy túl magas szinten stabilizálódhat, ha a hatóságok enyhítik a szigort, ezért szerinte csak akkor remélhető az elhalálozások ütemének mérséklődése, ha a zöld igazolvány használatával, és a jelenléti oktatás egészségügyi feltételekhez kötésével is gátolják a kórokozó szabad terjedését.

Pénteken újabb 463 halálesetről számolt be a stratégiai kommunikációs törzs, ezzel átlépte az 50 ezret Romániában a járvány ismert áldozatainak száma. Az elhalálozások kéthetes mozgóátlaga még mindig enyhén növekvő tendenciát mutat: pénteken már a napi 233 haláleset számított átlagosnak. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem által közölt nemzetközi adatok szerint október 8. óta a világon Romániában a legmagasabb az egymillió lakosra jutó Covid-halálesetek egyhetes mozgóátlaga, vagyis lakosságarányosan továbbra is itt követeli a legtöbb áldozatot a járvány.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?