banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Indul az ingyenes séfképzés Kézdivásárhelyen – Ezt tanítják a jelentkezőknek

Amint arról a Maszolon beszámoltunk, Kézdivásárhelyen egy turisztikai iskola alapjait rakták le az elmúlt hónapokban. Az ingyenes szakács, pincér, turisztikai menedzser képzés szeptembertől kezdődik. Az iskola alapításáról, a jövőbeli tervekről az egyik kezdeményező, Mayer Gyula, a Veszprémi SZC SÉF Vendéglátás-Turizmus Technikum és Szakképző Iskola alapítója adott interjút portálunknak.

– Miként került kapcsolatba Kézdivásárhellyel?

– 2012 óta oktatjuk a turizmus-vendéglátást Kovászna és Hargita megyében, illetve nagyon sok székelyföldi fiatal tanult és szerzett szakképzettséget igazoló bizonyítványt a Veszprémi SÉF-ben. Régóta érlelődik a gondolat valamennyi döntéshozóban, hogy ne a fiatalokat szakítsuk ki Székelyföldről, hanem hozzuk ide a képzést. A Szent Ferenc Alapítványon keresztül kerültem Kézdivásárhelyre, illetve innen az ötlet, hogy a felújított épület legyen a turizmus-vendéglátás képzés székhelye.

– Miért fontos ez a szakképzés?

– Dinamikusan fejlődő ágazat a turizmus-vendéglátás, ahol nap mint nap szükséges a naprakész információ, a gyakorlatban azonnal alkalmazható szaktudás.

Mayer Gyula

– Kik jelentkezhetnek?

– Az első évfolyamba azokat a már szakmában dolgozó gyakorló szakembereket várjuk, akik éreznek magukban megfelelő elhivatottságot, kitartást és vágyat arra, hogy egyrészt elsajátítsák a Magyarországon már kiválóan működő duális szakképzési rendszert, másrészt szeretnének naprakész szakmai tudást a turizmus-vendéglátás területéről. Fontosnak tartjuk, hogy először a duális partnereknél dolgozó szakembereket képezzük ki, hogy megfelelő tudással rendelkező gyakorlati oktatók váljanak belőlük.

A 2024-es tanévtől már gyakorlatilag bárki számára elérhető válik valamennyi képzésünk.

– Milyen előnyökkel jár ez a diákok és a vállalkozások számára?

– Mindkét érintett számára a legnagyobb előny a gyakorlatban azonnal alkalmazható versenyképes tudás. A vállalkozásokhoz érkező szakembereknél nincs, vagy nagyon minimális a betanulási idő, így azonnal maximálisan szakmaisággal tudnak munkába állni, hatékonyan és tudatosan dolgozni.

– Milyen okleveleket kapnak a diákok, hol van elismerve?

– Magyarországi anyaintézmény koordinálja a képzést, így a sikeres szakmai vizsgát követően magyar nyelvű szakmai végzettséget igazoló bizonyítványt állítunk ki, amelyet kiegészítünk egy angol nyelvű EUROPASS tanúsítvánnyal.

– Hol helyezkedhetnek el a végzősök?

– Mivel a képzés gyakorlatorientált, így bármely olyan turizmus-vendéglátás tevékenységgel foglalkozó vállalkozásnál, akik számára fontos a minőségi szakemberek alkalmazása és komolyan gondolják annak fontosságát, hogy a jövőbe történő befektetés nem csak infrastrukturálisan fontos, hanem legalább annyira fontos, ha nem fontosabb a minőségi humán erőforrásba történő befektetés.

– A diákok ösztöndíjat is kaphatnak?

– Mivel a 2023-es tanévtől elsősorban felnőtt, gyakorló szakemberek képzése az elsődleges cél, így náluk ez nem releváns. Azon vagyunk, hogy a 2024-től induló nappali tagozatos képzéseknél a magyar feltételrendszert integráljuk a román jogi környezetbe. Így a válaszom igen, de ez a döntéshozók kompetenciája.

– Miként zajlik az oktatás?

– Az oktatás ütemezése a 2023-ban induló képzéseknél: két-négy hetente három teljes nap intenzív gyakorlatorientált elméleti képzés, majd ezt követi a munkahelyi gyakorlati képzés. Nagyon fontos, hogy a gyakorlatorientált elméleti képzésen hallottakat, látottakat és tapasztaltakat azonnal beépítsék a hallgatók a mindennapi tevékenységükbe, hisz a siker kizárólag így érhető el a nyolc hónapos képzési idő alatt.

– Kiknek és miért ajánlják?

– A turizmus és vendéglátás területén dolgozó kollégáknak, akik az ismert és elismert magyarországi szakemberek, oktatók, tanárok segítségével egy új módszertant sajátíthatnak el, amellyel biztosítani tudják a felzárkóztatást az európai sztenderdekhez, másrészt a minőségi vendéglátás szinten tartását.

A Veszprémi SzC SÉF Vendéglátás - Turizmus Technikum és Szakképző Iskola Kézdivásárhelyi Tagintézménye, a Kézdivásárhelyi Szakképző Központ szeptembertől 4 képzést (pincér – vendégtéri szakember, szakács, turisztikai-technikus, panzió-fogadós) képzéseket ajánl kezdők és haladok számára egyaránt. A képzés helyszíne: Kovászna megye, Kézdivásárhely, Minorita Rendház.
A négy ingyenes képzés 2023 szeptemberében indul. A megszerzett végzettségekről magyar nyelvű, szakképzettséget igazoló bizonyítványt és angol nyelvű EUROPASS tanúsítványt állítanak ki.
Jelentkezés: kezdiszakkepzes@gmail.com. Érdeklődni a 0784-693385 telefonszámon lehet.
Jelentkezési határidő: 2023. augusztus 4.

(A nyitókép illusztráció | Fotó: Pexels)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?