Így vernek át a gyönyörű képekkel, és csalódsz, amikor meglátod a valóságot

A közösségi médiában megjelenő képek sokszor becsaphatnak minket, elég, ha belegondolunk abba, a mai okostelefonos és mesterséges intelligenciával elárasztott digitális világban mennyire egyszerűen lehet színezni, vágni, retusálni egy-egy fényképet. A valóságra ébredés különösen fájó lehet akkor, amikor a saját szemünkkel győződünk meg arról, hogy például a Fekete-tenger partja egyáltalán nem olyan, mint amilyennek tűnt a Facebookon vagy az Instagramon közzétett fotókon.

A múlt héten például a Fekete-tenger parti Tuzla környékéről kerültek fel a közösségi médiába egyébként rendkívül látványos fényképek, a bejegyzések tanúsága szerint a partszakasz olyan gyönyörű volt, „mintha csak Görögországban járnánk”. Az interneten futótűzként terjedő bejegyzéseknek meg is volt a hatása: turisták ezrei özönlötték el az egyébként természetvédelmi övezetnek számító partot, ám a valóságban igencsak csalódniuk kellett, már ha hittek a saját szemüknek.

Ilyennek képzeljük... | Fotók: Litoralul romanesc / Bogdan Praisu

A Facebookon és az Instagramon óriási karriert befutó felvételeken a tenger színe csodálatos türkizkék volt, Tuzla vad partjának élénkzöld növényzetével nagyon igencsak vonzó képet mutatott a szikrázó napsütésben, amikor alig néhány fürdőző sétált a homokos parton. A valóság azonban kiábrándító: a türkizre alig hasonlító, szürkés-kékes tenger fogadta a hétvégén a turistákat, akikből egyébként több ezer is akadt ezen a kis helyen, valódi tömegnyomor alakult ki a partszakaszon. A part menti növényzet is inkább bozótosból áll, néhány fa emelkedik ki a szúrós bokrok közül, így árnyékba húzódni esély sincsen, ha csak nem a homokos plázson „felejtett” világháborús bunkerek árnyékba be nem húzódik egy-egy szerencsés. A tűző napon az ember ropogósra sülhet, ám ha bérelne egy-egy nyugágyat egy-egy árnyat adó napellenző alatt, akkor mélyen a zsebébe kell nyúlnia, és már a pénztárcáját is megégeti a Fekete-tengeri román árszabás. Egy-egy napozóágyért ugyanis 85-100 lejt is elkérnek egy napra. A part egyébként koszos, rendezetlen.

És ilyen valójában

Hasonlóan szépen bemutatott – egyelőre természetes állapotában megmaradt – partszakasz Corbu és Vadu, illetve az Augusztus 23 sétány is, azonban ezek esetében is tisztában kell lenni azzal, hogy a közösségi médiában látható képeken a tengerpart a valóság igencsak kiszínezett és idealizált bemutatása – hívja fel a figyelmet az Adevărul, amely azt is bemutatta, hogyan nézett ki Tuzla partja szombaton: egyáltalán nem úgy, mintha Görögországban járnánk. Egyes szakaszokon, például Năvodari térségében az algák vastagon elborították a partot, volt, ahol csak az algarengetegen átgázolva lehetett bejutni a tengerbe.

Plaja din Năvodari este plină de alge ????

Közzétette: Semnal – 2024. július 8., hétfő

A Dobrudzsai és Tengerparti Vízügyi Felügyelőség egyébként azt közölte, az algásodás csak helyenként okoz gondokat, és nincs olyan mértékű probléma, mint az előző években.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?