INSCOP: a megkérdezettek több 83 százaléka a Nyugattól reméli politikai és katonai biztonságot

A romániai lakosság több mint 83 százaléka úgy véli, hogy politikai és katonai szövetségek tekintetében Romániának a Nyugat (Európai Unió, Amerikai Egyesült Államok, NATO) felé kell irányulnia a következő évtizedekben – derül ki az INSCOP Research által a STRATEGIC Thinking Group megbízásából végzett közvélemény-kutatásból.

NATO-támaszpont Romániában – bennük bízunk | Illusztráció: presidency.roA május 23. és június 14. között készült felmérésben megkérdezettek 83,5 százaléka szerint Romániának a Nyugat által kijelölt irányt kell követnie, 8 százalék pedig a Kelet, azaz Oroszország és Kína felé való irányulást szorgalmazná.

A válaszadók több mint kétharmada (65,8 százalék) szerint hosszú távon a NATO jelenti a legfőbb biztonsági garanciát Románia számára, 29 százalék ezzel ellentétes véleményt vall. A 30 éven aluli fiatalok és a nagyon magas jövedelemmel rendelkezők a lakosság többi részéhez képest nagyobb arányban vélik úgy, hogy továbbra is a NATO jelenti a legfőbb biztonsági garanciát Románia számára.

A megkérdezettek 70,9 százaléka szerint a jövőben növelni kellene az ország hadseregét, 23,2 százalék szerint ennek a jelenlegi szinten kellene maradnia, 3,5 százalék szerint pedig csökkenteni kellene a hadsereg létszámát. Főleg az ország délkeleti régiójának lakói és a nagyon alacsony jövedelműek vélik úgy, hogy növelni kell a hadsereget. A felsőfokú végzettségűek és a központi régióban élők a lakosság többi részéhez képest lényegesen nagyobb arányban gondolják úgy, hogy nem kell változtatni a román hadseregen.

A felmérés 1500 személy megkérdezésével készült, a hibahatár 2,53 százalék.

Kapcsolódók

Kimaradt?