Hivatali visszaélés vádjával bíróság elé állítottak egy polgármestert

Hivatali visszaélés vádjával bíróság elé állították Otopeni polgármesterét, Silviu Constantin Gheorghét – tájékoztatott pénteken a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

A közlemény szerint a jelenleg háziőrizetben lévő elöljáró mellett bíróság elé állították az otopeni-i városháza ügyvezető igazgatóját, Constantin Vladot is, szintén hivatali visszaélés vádjával.

Kettejükön kívül vádat emelt az otopeni-i városháza közbeszerzési osztályának felügyelője, Bogdan Ionel Ştefan, valamint egy építkezésvezető és három üzletember ellen is, hivatali visszaélésben való folytatólagosan elkövetett bűnrészesség gyanúja miatt.A DNA székhelye | Fotó: Agerpres

A vádirat szerint 2011 és 2017 között, amikor Otopeni város alapinfrastruktúrájának felújítási munkálatai zajlottak, a polgármester és a városházi igazgató jóváhagyta 35 916 006 lej kifizetését a munkálatokat végző cégnek. Ebből 25 421 080 lej olyan anyagokra fordított kiadásokat tesz ki, amelyeket a munkálatokat végző cég valójában soha nem vásárolt meg. A cég két igazgatója ellen jelenleg hivatali visszaélésben való folytatólagosan elkövetett bűnrészesség gyanúja miatt folyik kivizsgálás.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Utóbb annak érdekében, hogy valamilyen módon igazolják a jogellenes kifizetéseket, összeállítottak egy építkezésszervezési munkáról szóló kimutatást ugyanabban az értékben, a munkát azonban a valóságban nem végezték el. 10 494 926 lejt az említett kiadásokhoz kapcsolódó finanszírozási költségekként tüntettek fel. A látszat fenntartásában a többi gyanúsított segítette őket, akik különböző dokumentumokat állítottak össze vagy írtak alá (kiegészítő okmányok, munkaterv, a munkálatok állapotáról szóló kimutatások stb.), illetve olyan dokumentumokat (számlák, kimutatások stb.) adtak át a polgármesternek és igazgatójának, amelyekkel igazolhatták a jogellenes kifizetéseket – állítja DNA.

Az otopeni-i polgármesteri hivatal korábban közölte, hogy polgári félként belép a Bukaresti Törvényszéken tárgyalt perbe.

Kapcsolódók

Kimaradt?