Heti öt járattal 50 év alatt térül meg a brassói reptéren a befektetés – aláírásgyűjtés a folyamatos működésért

Komoly gondokkal küzd a Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülőtér, mindössze napi egy, heti öt oda-vissza járattal üzemel. Ilyen körülmények között a 140 millió eurós befektetés ötven év alatt térül meg, derül ki a Szabad Európa Románia elemzéséből. Közben online aláírásgyűjtés indult a légi kikötő folyamatos üzemeléséért, a Declic közösség petícióját eddig több 16 ezren írták alá.
Csak Londonba és Dortmundba juthatnak még el hétfőtől azok, akik közvetlenül Brassóból, a 2023 júniusában átadott nemzetközi repülőtérről akarnak repülni.
Csak a Wizz Air fapados légitársaság maradt a brassói repülőtéren, miután a másik szolgáltató, a Dan Air bejelentette, hogy november 13-tól Bákóba helyezi át járatait.

Fotó: Antal Árpád/Facebook
A légitársaság elsősorban a repülőtér mindössze 12 órás, reggel 7 és este 7 óra közötti üzemidejét és a megfelelő létesítmények, köztük a repülőgép-karbantartás hiányát jelölte meg a Brassóból való távozás fő okaként.
Ilyen körülmények között a mintegy 120 millió eurós helyi költségvetésből, valamint 20 millió eurós országos finanszírozással megvalósuló légi kikötőben évtizedek alatt várható a befektetés megtérülése.
Ha sikerül jelentős mértékben növelni a napi mozgást, akkor is 25 év alatt térül meg a beruházás, véli Alexandru Anghel, a repülőtér vezérigazgatója. Az üzleti tervben a befektetés megtérülési idejét 35 évben határozták meg.
A Brassóból kivonuló Dan Air vezérigazgatója azonban pesszimistább: szerinte napi két járattal egy 120 millió eurós helyi befektetés 50 év alatt térül meg. Meglátása szerint a brassói repülőtérnek napi 12 járatra lenne szüksége csak ahhoz, hogy nullszaldós legyen.

Zajlik az aláírásgyűjtés 


„Nyissák meg a brassói repülőteret a nap 24 órájában!” felhívással a Declic közösség indított aláírásgyűjtő kampányt, melyet eddig több mint 16 ezren támogattak.

Fotó: Declic

A fenntartó Brassó Megye Tanácsának címzett petíció érvelésében rámutatnak, a program-korlátozás kényelmetlenséget okozott az utasoknak, hiszen amikor a brassói légikikötő éppen zárva volt, a járatokat Bukarestbe vagy Bákóba irányították át, majd busszal szállították a Cenk alatti városba. A Dan Air jelentős pénzügyi veszteségeket szenvedett emiatt, és ezért döntött úgy öt hónap után, hogy kivonul Brassóból. Több más légitársaság elhalasztotta, hogy járatokat indítson Brassóból, várva a folyamatos működési menetrendet.

Ebben a helyzetben kérjük az Önök támogatását, mozgósítsanak minden döntéshozót a 24/7-es üzemmenet megvalósítása érdekében, hogy a Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülőtér az eredetileg tervezett színvonalon, a rendelkezésre álló pénzügyi forrásokkal összhangban működhessen” – olvasható a petícióban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?