FRISSÍTVE – Közzétették az érettségi eredményeit, romlott az átmenési arány

Közzétették az érettségi vizsga eredményeit, amelyeket az oktatási minisztérium honlapján lehet megnézni, illetve a vizsgaközpontokban. Tavalyhoz képest romlott az átmenési arány, Hargita megyében a diákok csupán 63,7 százaléka ment át.

Az eredmények itt tekinthetők meg. A korábbi évekhez hasonlóan a jegyeket névtelenül hozzák nyilvánosságra, a diákok a korábban kapott egyéni kódot beírva tudhatják meg, hogyan teljesítettek a vizsgán.

Fotó: Agerpres

Idén a vizsgázók 72,8 százalékának sikerült az érettségi, tavaly ez az arány 73,3 százalék volt. Összesen 91 246 diák ment át a vizsgákon.

Székelyföldön nem rózsás a helyzet

Kovászna megyében a tanulók 71,2 százaléka, Hargita megyében 63,7 százaléka, Maros megyében pedig 71,6 százaléka szerezte mega 6-os vagy annál nagyobb átlagot. 

A székelyföldi megyék rontottak az átmenési arány tekintetében. Kovászna megyében 8 százalékkal kevesebben, Hargita megyében 5,5 százalékkal, Maros megyében pedig 5,7 százalékkal kevesebben mentek át.

Hargita, Kovászna, Maros és Kolozs megyében egyetlen 10-es átlag sem született.

Fotó: tanügyminisztérium

Kolozs megye jól teljesített

Brăila, Kolozs és Iași megye teljesített a legjobban, a diákok több mint 85 százalékának sikerült megszerezni a 6-os vagy annál nagyobb átlagot ezekben a megyékben. A sor végén Ilfov megye áll, a diákok alig több mint fele vette sikeresen az akadályt.

Az érettségin 54 vizsgázó szerzett 10-es átlagot, az elmúlt 10 évben még nem volt ilyen kevés 10-es média. A legtöbb 10-es átlagot Konstanca, Argeș és Prahova megyében érték el a tanulók.

Román nyelv és irodalomból 511 tanuló, magyar nyelv és irodalomból 146 diák, matematikából 2036, történelemből 2568, a választott tantárgyból pedig összesen 3823 tanuló kapott 10-est.

Az oktatási minisztérium által közzétett adatokból az is kiderült, hogy különbségek vannak a vidéki és városi iskolák között is. A vidéken tanuló diákok 70,4 százaléka, a városon tanulók 82,4 százaléka ment át a vizsgán.

Hétfőn lehet fellebbezni

A fellebbezéseket hétfőn 12 és 18 óra között lehet benyújtani személyesen vagy online. Végleges eredmények július 7-én várhatók.

Egyébként 2022-ben a fellebbezések előtt országosan 73,3 százalék volt az átmenési arány, ami az elmúlt 10 év legjobb eredménye, a fellebbezések után a diákok 75,2 százaléka kapott átmentőt az érettségin.

A fellebbező diákoknak egy nyilatkozatot is alá kell írniuk, amelyben kijelentik, hogy tudomásul veszik, a fellebbezés eredményeként kiosztott jegy adott esetben lefelé vagy felfelé módosíthatja az eredeti jegyet.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?