Hétfőn fogadja el a parlamenti különbizottság az igazságügyi törvénytervezetekről szóló jelentéseket

Az igazságügyi törvényekkel foglalkozó parlamenti különbizottság hétfőn fogadja el egyenkénti jelentését a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) működéséről, az igazságszolgáltatás megszervezéséről, illetve a bírák és ügyészek jogállásáról szóló tervezetről.

A parlamenti különbizottság munka közben | Fotó: AgerpresA három jelentés elfogadása után a jogszabályjavaslatok a döntő házba, a szenátusba kerülnek megvitatásra.

A parlamenti különbizottság csütörtökön fejezte be a bírák és ügyészek jogállásáról szóló tervezet vitáját, és elfogadott több módosítást is. Többek között törölték a fegyelmi vétségek listájáról „a bírói és ügyészi hivatás, illetve az igazságszolgáltatás tekintélyét súlyosan és nyilvánvalóan sértő” cselekményeket. Egy másik módosítás szerint a bírák és ügyészek fegyelmi büntetését a végrehajtástól számított 3 éven belül automatikusan törlik, ha a bírót vagy ügyészt ebben az időszakban nem szankcionálják újra.

Az igazságszolgáltatás megszervezéséről szóló tervezet vitáját szerdán fejezte be a különbizottság. A testület csak apró módosításokat végzett a képviselőházban korábban elfogadott változaton. A CSM működéséről szóló tervezet vitája október 6-án zárult le a különbizottságban.

A képviselőház szeptember 20-án fogadta el első házként a CSM működéséről, 27-én az igazságszolgáltatás megszervezéséről és október 4-én a bírák és ügyészek jogállásáról szóló tervezetet.

Kapcsolódók

Kimaradt?