Hamis oltásigazolások: feladta magát a DNA-nál három Ausztriában élő román állampolgár

Önként jelentkezett a korrupcióellenes ügyészségen (DNA) három Ausztriában élő román állampolgár, és bevallották, hogy ők is hamis Covid-igazolványra tettek szert a petei határátkelőhelyen lévő oltóközpontnál.

A Pete–Csengersima határátkelőhely | Fotó: politiadefrontiera.roA nyomozáshoz közel álló források szerint azt követően jelentkeztek a DNA-nál, hogy több személyt őrizetbe vettek a hamis Covid-igazolványok ügyében, így jobbnak látták vádalkut kötni a korrupcióellenes ügyészekkel.

A DNA november 25-én közölte, hogy kiterjesztette a nyomozást az ügyben és őrizetbe vette a Szatmár megyei közegészségügyi igazgatóság (DSP) alkalmazásában álló egyik asszisztenst is. Diana Patricia Bartát vesztegetés elfogadásában, okirat-hamisításban és informatikai csalásban való bűnrészességgel gyanúsítják. Az ügyészek szerint az egészségügyi asszisztens – két másik személlyel együtt, akiket szintén őrizetbe vettek – közvetített a petei oltópont illetékesei és az oltás nélkül zöldigazolvány iránt érdeklődők között. Szolgáltatásaikért 250-300 eurót kértek – állítja a DNA.

Az ügyészek szerint az oltási nyilvántartásban szereplő adatok értelmében szeptember 8. és november 2. között 5495 személyt oltottak be a petei oltóközpontnál, de azt gyanítják, hogy a valóságban több mint 3500 személy vagy nem is járt az oltópontnál, vagy nem kapta meg a koronavírus vakcinát. Az oltópontnál dolgozók közül öt személyt helyeztek előzetes letartóztatásba korábban.

banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?